Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut, astăzi, 17 decembrie, o declarație de presă.
Regăsiți, mai jos, textul declarației, precum și link-ul cu imagini video:
” Vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre. Așa cum v-am obișnuit în ultima perioadă, dorim să vă ținem la curent cu cele mai recente rezultate obținute de structurile Ministerului Afacerilor Interne pe linia combaterii criminalității.
Polițiștii, jandarmii și polițiștii de frontieră sunt la datorie în fiecare zi pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică, pentru soluționarea cazurilor complexe, astfel încât, în comunitățile în care trăim și ne desfășurăm activitatea, fenomenul criminogen să fie diminuat cât mai mult posibil.
Așa cum a anunțat conducerea Ministerului Afacerilor Interne, continuăm lupta cu infracționalitatea de orice fel și nu tolerăm nicio încălcare a legii.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne au efectuat aproape 200 de percheziții ieri și azi, sub supravegherea procurorilor, în dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea unor infracțiuni grave precum trafic de droguri, trafic de persoane, tâlhărie, înșelăciune, contrabandă, evaziune fiscală, operațiuni ilegale cu articole pirotehnice, nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal.
Permiteți-mi să vă dau câteva exemple relevante
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de camătă, șantaj, trafic de persoane și proxenetism.
Unul dintre suspecți a fost prins în flagrant delict, imediat după primirea a 2.800 de lei, sumă ce reprezenta dobânda pentru un împrumut acordat.
Ulterior, au fost puse în executare 17 mandate de percheziție domiciliară, 15 în județul Dolj și 2 în județul Argeș.
La percheziții polițiștii au găsit 65.000 de lei, peste 64.000 de euro, aproximativ 6.000 de lire sterline, 4 autoturisme, precum și înscrisuri cu numele persoanelor împrumutate și sumele acordate cu împrumut, carduri bancare emise pe numele datornicilor împreună cu codurile PIN aferente, precum și acte de identitate ale unora dintre persoanele împrumutate, – reținute de către membrii grupării ca și gaj.
La percheziții au mai fost găsite 4 pistoale cu muniție neletală și unul cu glonț, o pușcă cu muniție neletală, dar și cuțite, săbii, macete, sulițe, bâte și bastoane telescopice.
Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
La activități, au mai participat polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj – Serviciul pentru Acţiuni Speciale și jandarmii Grupării de Jandarmi Mobile ,,Frații Buzești” Craiova.
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 7 percheziţii domiciliare în județele Constanța și Ilfov, la persoane bănuite că, ar fi constituit un grup infracțional, specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice.
Gruparea infracțională era specializată în montarea de dispozitive de skimming la ATM-uri de pe teritoriul statului Israel, urmate de retrageri frauduloase de numerar, realizate în același stat.
Componentele echipamentelor de copiere a datelor bancare erau procurate de membrii grupării din China, fiind expediate în Romania prin intermediul companiilor de curierat, iar ulterior erau asamblate și transportate în Israel.
Gruparea infracțională ar fi păgubit 30 de persoane, prejudiciul total fiind de 30.000 de euro.
Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale din Poliția Sectorului 1, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au pus în aplicare 11 mandate de percheziție domiciliară la adrese din București și județul Ilfov, într-un dosar privind săvârşirea infracțiunilor de executare de construcții fără autorizație sau de desființare fără autorizație ori cu nerespectarea prevederilor autorizațiilor emise conform Legii 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
În dosar se fac cercetări și pentru infracțiuni de fals și uz de fals favorizarea făptuitorului, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri.
Dosarul privește condițiile în care au fost construite unele blocuri de locuințe din cartierele Bucureștii Noi și Chitila.
Au fost reținute 8 persoane, acestea urmând a fi prezentate magistraților cu propunere de arestare preventivă.
La rândul lor, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Sector 1, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, în continuarea cercetărilor într-un dosar privind fapte de evaziune fiscală, au pus în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară la adrese din București și județul Ilfov.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 2,7 milioane de lei, iar suma supusă procesului de spălare a banilor este de aproximativ 7 milioane de lei.
Polițiștii de frontieră, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au efectuat 40 de percheziții la sediile mai multor firme şi locuințe pe raza judeţelor Bihor, Timiş, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Bacău, Sibiu, Braşov şi în municipiul Bucureşti.
Cercetările au pornit de la două anchete declanșate, în perioada 2017-2019, la nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă și documentate în urma cooperării internaţionale, cu privire la o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră. Aceasta era formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, fiind implicată în activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete.
Membrii grupării au pus în funcţiune, pe teritoriul mai multor state membre ale UE, fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete.
Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul adus de activitatea grupării transfrontaliere depășește 80 de milioane de euro.
La percheziții a acordat sprijini Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și de Biroul tehnic din cadrul DIICOT.
Pentru documentarea întregii activități infracționale, polițiștii de frontieră români au cooperat şi cu agenții guvernamentale din Marea Britanie și Spania. De altfel, la perchezițiile de astăzi au fost prezenți și doi poliţişti din Spania.
Concomitent cu perchezițiile din țara noastră, au avut loc acțiuni similare și pe teritoriul Ungariei şi al Italiei.
Într-un alt caz, polițiștii de frontieră sub coordonarea procurorului competent, au efectuat 28 de percheziții, în județul Botoşani, într-un dosar de contrabandă cu țigări.
Pe parcursul cercetărilor care au început încă din luna august au fost identificate mai multe persoane care treceau, în mod ilegal, țigările de proveniență extracomunitară peste frontiera verde pe raza judeţului Botoşani. Până la acest moment au fost confiscate peste 20.000 de pachete de ţigări, în valoare de aproximativ 250 de mii de lei.
La percheziții au participat şi polițiști din cadrul D.G.A., Brigăzii de Crimă Organizată, I.P.J. Botoşani, precum şi jandarmi din cadrul I.J.J. Botoşani. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Pe lângă acțiunile de combatere a infracționalității, structurile MAI continuă activitățile de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
Facem din nou apel la cetățeni să manifeste responsabilitate și să respecte măsurile preventive luate în contextul pandemiei de COVID-19, în special normele privind distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere gura și nasul.”
https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/3835760429775449/