Comunicat de presă

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut, astăzi, 18 decembrie, o declarație de presă.

Regăsiți, mai jos, textul declarației:

” Având în vedere evoluția numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19, structurile Ministerului Afacerilor Interne au continuat la nivel național activitățile de verificare a modului în care sunt respectate măsurile obligatorii pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

În ultimele 24 de ore, efectivele MAI, împreună cu reprezentanți de la alte autorități, au desfășurat activități de control în special în zonele cu risc epidemiologic ridicat și la obiectivele supuse unor restricții.

La nivel național au acționat peste 15.000 de angajați: 6.400 de polițiști, 4.000 de  jandarmi, 1.830 de cadre ISU,  180 de polițiști de frontieră și 2.530 de polițiști locali, precum și reprezentanți ANSVSA, de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, de la Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor și ai autorităților publice locale.

Verificările au vizat aproape 5.300 de operatori economici, 213 operatori transport de persoane și aproximativ 11.500 de obiective de interes, printre care 4.750 de restaurante, terase sau fastfood-uri.

De asemenea, au fost verificate peste 73 de mii de persoane, fiind depistate aproape 6.000 care nu respectau măsurile de protecție sanitară.

743 de persoane nu au respectat restricțiile de circulație.

În urma verificărilor, din ultimele 24 de ore, au fost aplicate aproximativ 6.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1 milion de lei.

De asemenea, s-au întocmit două dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

La linia telefonică TEL VERDE 0800.800.165, dedicată sesizării neregulilor în context COVID-19, au fost primite 20 de apeluri, care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a 9 județe.

De asemenea, s-au primit alte 12 sesizări însoțite de imagini foto/video,  care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București. Cele mai multe sesizări vizau nereguli privind purtarea măștii de protecție și respectarea distanțării fizice.

Ținând cont de faptul în această perioadă, în întreaga țară, se organizează ceremonii  dedicate comemorării eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, ieri, o hotărâre prin care a stabilit măsurile de protecție sanitară care trebuie respectate pentru protejarea participanților.

Astfel de activități vor fi organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 100 de persoane, care vor purta mască de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.

Toate persoanele, care sosesc în spațiul în care se desfășoară activitatea sau care distribuie eventuale materiale, trebuie să își dezinfecteze mâinile.

Este obligatorie, de asemenea, menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, precum și aplicarea celorlalte reguli de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Având în vedere că această perioadă premergătoare Sărbătorilor de Iarnă era de obicei una aglomerată când toți încercam să facem ultimele pregătiri și cumpărături, vă recomandăm să manifestați prudență în deplasările pe care le aveți de făcut și să respectați atât regulile de  protecție sanitară, cât și reglementările în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19.”


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

24 de percheziții într-un dosar de trafic de droguri și operațiuni cu psihoactive. Detalii aici

Educație rutieră pentru viitor: Ghiduri de educație rutieră pentru elevi, realizate de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației. Detalii aici

Sari la conținut