Comunicat de presă

Astăzi, 20 decembrie a.c., purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă, la sediul MAI.

Regăsiți, mai jos, textul declarației:

„În ultimele 24 de ore, pe întreg teritoriul țării, au acționat peste 14.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și ai altor autorități pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Peste 6.300 de polițiști, aproximativ 4.400 de jandarmi, 1.400 de pompieri, 166 de polițiști de frontieră și 2.200 de polițiști locali, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale,  de la ANSVSA, de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, de la Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul Transporturilor au realizat controale pentru a verifica dacă măsurile de protecție sanitară sunt respectate.

Verificările au vizat peste 7.600 de operatori economici, aproape 250 de operatori transport persoane și aproximativ 12.600 de obiective de interes, printre care peste 5.000 de restaurante, terase sau fastfood-uri.

De asemenea, au fost verificate peste 96.000 de persoane, fiind depistate aproximativ 6.400 de persoane care nu purtau masca de protecție și peste 1.200 care nu respectau restricțiile de circulație.

Aproape 100 de persoane au fost sancționate pentru că nu au respectat măsurile privind carantina sau izolarea.

În total, au fost desfășurate peste 1.400 de acțiuni punctuale de control.

În urma verificărilor, au fost aplicate aproximativ 8.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 1.6 milioane de lei.

De asemenea, s-au întocmit șase dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

La linia telefonică TEL VERDE 0800.800.165, dedicată sesizării situațiilor de nerespectare a măsurilor de protecție sanitară, au fost primite 16  apeluri, care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a 10 județe. Doar trei sesizări s-au confirmat în urma verificãrilor.

Cele mai multe persoane care au făcut aceste sesizări semnalau cazuri de nepurtare a măștii de protecție sau de nerespectare a distanțării fizice.

Angajații MAI și ai autorităților care colaborează pentru implementarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, vor continua în toată această perioadă verificările pe întreg teritoriul național.

Cele mai multe acțiuni de control vor viza zonele aglomerate, dar se vor efectua verificări și la operatorii economici care lucreazã, în general, cu publicul larg sau care au ca obiect de activitate transportul de persoane.

Permiteți-mi să reamintesc o serie de reguli care trebuie respectate de toți cetățenii în contextul pandemiei de COVID-19:

  • Purtați masca de protecție!
  • Păstrați o distanță de minim 2 metri față de alte persoane!
  • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau folosiți dezinfectant!
  • Curățați și dezinfectați zilnic suprafețele care sunt atinse frecvent!
  • Sunați la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apar simptome specifice, precum tuse, febră, dificultăți de respirație, durere în gât.
  • Pentru a vă informa cu privire la virusul SARS-CoV-2 sunați la numărul TELVERDE  0800 800 358.
  • Completați declarația pe propria răspundere în situația în care părăsiți locuința în intervalul orar 23.00 – 05.00, în cazurile prevăzute de lege.
  • Respectați toate celelalte măsuri dispuse de autorități în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României.
  • Informați-vă din surse oficiale.”

Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore, detalii aici

Bilanțul intervențiilor din ultimele 24 de ore. Citiți aici

Activități de prevenire desfășurate la Festivalul CF MOTO DAYS ADVENTURE FEST de la Mioveni. Vezi aici

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Vezi aici

Sari la conținut