Comunicat de presă

Miercuri, 17 martie a.c., în ședința de Guvern a fost adoptată Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și a altor acte normative.

Demersul legislativ este generat de solicitările formulate de structurile asociative ale municipiilor, orașelor și comunelor din România, cu privire la încetarea subordonării operaționale a Poliției Locale față de Poliția Română, astfel încât polițiștii locali să își reia activitățile reglementate prin lege în sarcina lor.

Așadar, prin proiectul de act normativ s-a modificat și completat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020, în sensul reglementării situațiilor în care conducerea operațională a Poliției Locale este exercitată de către Poliția Română. Astfel, prin modificarea art. 50 din O.u.G. nr. 70/2020, se propune ca Poliția Română să conducă operațional, prin inspectoratele de poliție județene/Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Poliția Locală care funcționează în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a unui municipiu în care a fost instituită carantina zonală potrivit legii, pe durata acesteia.

Totodată, se propune completarea actului normativ cu un nou articol, normă ce urmează să reglementeze posibilitatea ca, pe perioada stării de alertă, prin protocol încheiat între Poliția Locală sau, după caz, unitatea/subdiviziunea administrativ teritorială și inspectoratul de poliție județean/Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, să fie stabilită preluarea conducerii operaționale a Poliției Locale de către unitatea teritorială a Poliției Române.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

28 de persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI

Acțiuni în zona aeroporturilor, pentru verificarea transportului de persoane. Detalii aici

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Citește mai mult

Peste 8 milioane de accesări ale HUB-ului de servicii al MAI. Detalii aici

Sari la conținut