Comunicat de presă

Astăzi, 26 iulie a.c., ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode, a participat la inaugurarea noului sediu al Unității Speciale 72 de Jandarmi de la Cernavodă, alături de Cosmin Ghiță, directorul general al Societății Naționale Nuclearelectrica S.A., secretarul de stat, chestor general de poliție Bogdan Despescu, secretarul de stat dr. Raed Arafat, inspectorul general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, colonel Alin Ionel Mastan și de inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general-maior Dan-Paul Iamandi.

Redăm, mai jos, mesajul ministrului Afacerilor Interne cu ocazia inaugurării noului sediu al unității de jandarmi:

„Stimați secretari de stat,

Stimate domnule inspector General,

Stimate oficialități locale,

Stimați invitați

Doamnelor și domnilor,

Pe platforma Centralei Nuclearoelectrica Cernavodă își desfășoară activitatea Unitatea Specială 72 Jandarmi Protecție Instituțională „Anghel Saligny” cu o istorie veche de 35 de ani.

Începuturile activității structurilor de jandarmi în cadrul CNE Cernavodă, se leagă de anul 1985, când au fost puse bazele primei colaborări care, de atunci, a evoluat sub diverse forme, cu responsabilități mereu în creștere. Așa cum se amintea aici, și în cuvântul de prezentare și în intervenția domnului director general, în 1985 demaram acest parteneriat la nivel de pază perimetrală cu un pluton și ajungem, în 2019, când asigurăm paza integrală a acestui obiectiv cu o unitate specială.

Mă bucur că parteneriatul dintre cele două instituții a ajuns la un nou nivel, iar această colaborare instituțională extrem de benefică pentru ambele părți a generat un proiect de investiții concretizat într-un sediu nou, cu dotări  moderne, de care se vor bucura angajații unității de jandarmi de pe platforma Centralei Nucleare de la Cernavodă și, așa cum bine știți, vorbim aici  de aproape 400 de angajați ai acestei unități.

Această casă nouă reprezintă un factor favorizant de eficientizare a activității și de creștere a performanței efectivelor de jandarmi, care deservesc acest obiectiv de importanță strategică națională.

Le mulțumesc tuturor celor care au avut această inițiativă și au susținut acest proiect, celor care i-au asigurat finanțarea, precum și echipelor de proiect implicate în implementare.

Cunosc amploarea și complexitatea unui astfel de proiect și știu ce eforturi presupune o asemenea investiție, cu atât mai mult cu cât vorbim de o investiție care are legătură cu un obiectiv de infrastructură critică.

Condițiile de muncă sunt extrem de importante pentru a face performanță în activitate. Responsabilitățile ce revin structurilor de jandarmi de pe platforma Centralei Nucleare de la Cernavodă sunt în acord cu importanța obiectivului, fiind asigurate, în integralitate, paza și protecția acestui obiectiv, ceea ce reclamă din partea dumneavoastră, dragi colegi, o conduită exemplară și o pregătire profesională ireproșabilă.

În cazul unei centrale nucleare, securitatea obiectivului reprezintă prioritatea zero. Prin profesionalism, expertiză de înaltă calitate și seriozitate, efectivele de jandarmi dovedesc, aici la Cernavodă, că principala lor misiune este să acționeze eficient și responsabil pentru asigurarea pazei și protecției unuia dintre cele mai importante obiective de interes național.

Știu că provocările pentru efectivul de jandarmi de aici sunt multiple, iar ele se vor intensifica în perioada următoare.

Așa cum ne spunea în cuvântul domniei sale, domnul director general, proiectele de dezvoltare de la nivelul companiei, precum Retehnologizarea Unității 1, construcția reactoarelor III și IV și celelalte obiective de investiții vor exercita o presiune suplimentară asupra angajaților unității de jandarmi și vor reclama o mai mare mobilizare, o mai bună coordonare și planificare a acțiunilor dumneavoastră.

Sunt convins că veți face față acestor provocări, care vă vor determina să fiți mai motivați în dobândirea de noi competențe și capabilități specifice domeniului securității nucleare.

Doamnelor și domnilor,

Paza și protecția obiectivelor nucleare și a transporturilor de materiale nucleare radioactive sunt misiuni cu un grad ridicat de complexitate, care necesită o muncă specializată.

Vă asigur că veți avea în mine un susținător al proiectelor care vizează dezvoltarea și modernizarea instituțională, precum și a inițiativelor de profesionalizare și perfecționare a resursei umane de aici, de la Cernavodă.

Vă încurajez să vă dezvoltați competențele prin crearea unor facilități pentru pregătirea continuă, pentru că doar în acest fel veți fi capabili de un răspuns eficient și articulat în acord cu situația din teren.

Faptul că Centrala Nucleară de la Cernavodă este un obiectiv aflat în siguranță, la fel ca și personalul și comunitățile din proximitate, reprezintă, în mare măsură, meritul jandarmilor Unității Speciale 72 Jandarmi Protecție Instituțională, care, alături de celelalte autorități cu competență în domeniu, fac parte din acest ansamblu strategic de securitate al țării noastre.

Ne propunem să acordăm în continuare o atenție deosebită și o implicare la fel de eficientă ca cea pe care ați dovedit-o până la acest moment, pentru consolidarea parteneriatului dintre Departamentul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii și Guvernul României. Acest parteneriat, care reprezintă, în cele din urmă, un angajament pentru securitatea României, implică Ministerul Afacerilor Interne, care are o contribuție valoroasă în asigurarea securității acestui perimetru.

În final, doresc să vă mulțumesc și să vă felicit pentru activitatea dumneavoastră, care, deși nu este atât de vizibilă, are o importanță extrem de mare.

Vă doresc tuturor putere de muncă și succes în activitățile pe care le desfășurați!”


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Educație rutieră pentru viitor: Ghiduri de educație rutieră pentru elevi, realizate de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației. Detalii aici

14 persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI. Detalii aici

Pentru siguranța frontierei de stat, polițiști de frontieră au acționat cu 913 mijloace de mobilitate.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 784 de conducători auto

Aplicația eDAC își dovedește utilitatea și eficiența: 34 de alerte au fost semnalate

28 de persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI

Sari la conținut