Astăzi, 25 august 2021, în cadrul ședinței de Guvern, prezidată de premierul României, Florin Cîțu, a fost adoptată Hotărârea pentru modificarea anexei nr.3 la Hotărârea Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne.
Actul normativ urmărește de o manieră prioritară să diminueze neajunsurile și vulnerabilitățile întâmpinate de-a lungul timpului în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență şi a structurilor subordonate, cauzate de insuficiența resursei umane active și gradul de “îmbătrânire” a acesteia.
Astfel, în vederea eliminării acestei situații problematice, cu impact în viitor asupra capacității de răspuns a forțelor IGSU, cu sprijinul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, al premierului României, domnul Florin Cîțu, al ministrului afacerilor interne, domnului Lucian Bode, Hotărârea a fost adoptată în ședința de Guvern. Actul normativ a primind toate avizele favorabile, respectiv, din cadrul C.S.A.T. și al celorlalte ministere avizatoare, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii şi Protecției Sociale și Ministerul Justiției.
Reducerea în mod continuu a numărului de posturi începând cu perioada 2010-2014 a generat probleme la nivelul compartimentelor funcționale ale unităților, personalul încadrat fiind nevoit să depună eforturi deosebite pentru îndeplinirea sarcinilor şi atribuţiilor din responsabilitate. Totodată, aceste neajunsuri au condus la imposibilitatea dezvoltării organizatorice a IGSU şi a structurilor subordonate.
O soluție identificată a constituit-o suplimentarea numărului de posturi la nivelul structurilor de intervenție, prin majorarea numărului actual cu 8.546 posturi, dintre care 121 de ofițeri, 25 de maiștri militari și subofițeri și 8.400 de soldați și gradați profesioniști.
Astfel, încadrarea posturilor se va face etapizat, în perioada 2021-2025, iar anual, vor fi încadrate 1.479 de posturi de soldați și gradați profesioniști. Posturile solicitate vor fi repartizate pe baza analizei necesității IGSU și a structurilor subordonate, pentru înființarea unei Școli de Aplicație și a unor noi subunități de intervenție/puncte de lucru, precum și pentru constituirea de echipaje de intervenție în cadrul structurilor de intervenție. În același timp, MAI a adoptat o politică de înlocuire în permanență a posturilor finanțate care se vacantează prin pensionare, urmând ca în acest an 782 de posturi să fie încadrate din sursă externă.
Adoptarea acestor măsuri prin orientarea către această categorie de personal prezintă mai multe avantaje și anume crearea condițiilor necesare încadrării unor noi persoane și, totodată, crearea unei structuri de personal de tip „piramidal” la nivelul subunităților de intervenție, în scopul îndeplinirii în mod eficient a sarcinilor și atribuțiilor din responsabilitate.
*
Prin suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat, s-a aprobat în anul 2006 profesionalizarea structurilor IGSU. Statele de organizare ale IGSU și ale structurilor subordonate prevedeau un număr de 42.644 posturi, din care circa 88% posturi de subofițer, cu rol determinant în asigurarea intervenției operative.
În perioada 2010-2014, numărul posturilor a fost diminuat în mod constant. Principala cauză a diminuării a reprezentat-o procesul de restructurare instituțională derulat în perioada 2010-2011, prin care de 14.058 de posturi au fost desființate, iar 1.300 de persoane au fost disponibilizate.
Raportul resursă umană versus număr de intervenții arată că, în anul 2010, IGSU a derulat 185.000 de intervenții cu 27.336 de angajați, ajungând în anul 2020 să desfășoare 525.916 intervenții cu 26.463 efective.