Comunicat de presă

Astăzi, 30 august, în prezența ministrului Afacerilor Interne, Lucian BODE, a Șefului DSU, Secretar se stat dr. Raed ARAFAT, a inspectorului șef al IGSU, general-maior, Dan Paul IAMANDI și a Excelenței Sale Dimitrios KARAKONSTANTIS, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Elene la București, a avut loc, la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpan, ceremonia prilejuită de revenirea în țară a pompierilor români care au participat la cea de-a doua misiune de stingere a incendiilor de pădure din Grecia

Redăm mai jos mesajul adresat în cadrul ceremoniei de ministrul Afacerilor Interne, Lucian BODE:

 ”Excelența voastră,

Stimate domnule Secretar de stat, Domnule inspector general

Stimați colegi, stimați invitați,

 Dragi pompieri, bine ați revenit sănătoși acasă!

Finalul celei de-a doua misiune de salvare din Grecia este scris cu același profesionalism, devotament și curaj de către pompierii români.

Au fost zile la fel de intense și pline de emoție pe care le-am trăit de la distanță alături de voi, fiind mereu preocupați de evoluția misiunii care a fost una solicitantă și dinamică, până în ultima zi.

Dragi pompieri salvatori,

Pe parcursul zilelor de misiune, ați înfruntat pericole, ați ținut piept incendiilor, ați salvat vieți și ați apărat comunități întregi. Pentru acest efort supraomenesc, ați fost din nou aplaudați și apreciați de către autoritățile elene și de către localnici, pentru că strigătul de ajutor al Greciei a primit din partea dumneavoastră un răspuns prompt, solidar și eficient.

Ați făcut față cu succes fiecărei provocări și ați reușit să duceți la bun sfârșit fiecare misiune încredințată. Și ați mai reușit ceva, la fel de important, ați reconfirmat valoarea acestei instituții și ați purtat cu onoare numele țării noastre peste hotare.

Dragi colegi,

Folosesc acest prilej pentru a-i mulțumi domnului Dimitrios Karakonstantis pentru felul în care a știut să ajungă la inimile noastre. Mă onorează nespus aprecierea de care se bucură pompierii noștri din partea poporul grec, iar gesturile simple pe care cetățenii acestei țări le-au făcut față de colegii noștri ne impresionează și ne spun că legăturile cele mai trainice dintre două popoare se construiesc în astfel de momente dificile.

Situația dificilă cu care s-a confruntat Grecia în această vară, dar și alte state europene și nu numai, ne pune în fața unor decizii care trebuie luate acum pentru viitor, nu mâine, nu peste cinci sau zece ani, când s-ar putea să fie prea târziu.

Îmbunătățirea capacității de reacție în situații de urgență este o temă care va ocupa un loc fruntaș pe agenda europeană de discuții și care va necesita un efort comun și coordonat axat pe elaborarea de politici publice proactive și asigurarea de resurse corect dimensionate pentru a face față noilor provocări.

Prezența Comisarului European pentru Gestionarea Crizelor, domnul Lenarčič, în zonele afectate din Grecia este un semnal că Uniunea Europeană este preocupată să consolideze politicile în acest domeniu. Focusul va fi pe construcția unui sistem sustenabil și durabil de gestionare a situațiilor de urgență capabil să ofere, în orice moment, protecție cetățenilor în fața potențialelor dezastre.

Sunt convins că înțelegem cu toții urgența unei abordări integrate și responsabile a managementului situațiilor de urgență.

România a înțeles acest lucru și este, fără îndoială, un partener activ și de încredere al Uniunii Europene. Am dovedit acest lucru în gestionarea crizei determinate de pandemia de COVID-19, aflându-ne printre promotorii mecanismului RescEU, și prima țară la nivel european care a dezvoltat, în plină pandemie, prima rezervă europeană de stocuri medicale.

Este important să acționăm solidar și totodată să identificăm modalitățile de creștere a rezilienței sistemelor de răspuns, pe baza lecțiilor învățate din aceste situații critice.

România are un nivel ridicat de expertiză în domeniu și acest lucru l-au confirmat în Grecia pompierii români, pe parcursul celor două misiuni de intervenție, prin modul exemplar de mobilizare, organizare și reacție.

Cei 250 de pompieri români participanți la misiunile din Grecia care ne-au uimit cu puterea lor de muncă și spiritul de sacrificiu sunt oglinda unui întreg sistem de urgență.

Dragi pompieri,

Vă felicit pentru misiunea încheiată cu succes și pentru faptul că România a dovedit prin voi, și de această dată, că este un partener de încredere în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă, participând activ la eforturile comune de răspuns în situații de criză.

Aveți toată aprecierea și recunoștința noastră și vă mulțumim pentru că ne-ați făcut din nou mândri de voi și de sistemul românesc de intervenție în situații de urgență.

Sunt convins că cei dragi vă așteaptă cu nerăbdare acasă, să vă îmbrățișeze și să vă aibă din nou aproape. Le mulțumesc pentru înțelegere și pentru faptul că v-au sprijinit în alegerea făcută.

Pentru modul admirabil în care v-ați îndeplinit misiunea, în semn de prețuire pentru profesionalismul care vă caracterizează, așa cum ați putut observa, am dispus înaintarea la gradul militar următor la excepțional, pentru toți ce care ați reprezentat țara cu onoare, precum și acordarea Emblemei de Onoare a MAI domnului locotenent-colonel Alexandru Adrian Csilik, șeful detașamentului de pompieri români care a acționat în Grecia.

Vă felicit pentru tot ceea ce faceți, vă doresc misiuni ușoare și mult succes în continuare.”

   


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

O nouă zi cu foarte multe incendii de vegetație. Detalii aici

Persoane depistate cu ședere ilegală, în ultima săptămână de către polițiștii de imigrări. Detalii aici

Față de bărbatul în vârstă de 35 de ani, bănuit de comiterea agresiunii în stația de tramvai, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Detalii aici

Pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 5.566 de evenimente

În ultimele 24 de ore, 29.712 verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 761 de conducători auto.

6 aeronave au fost ridicate de la sol în ultimele 24 de ore

Sari la conținut