Comunicat de presă

Arhivele Naționale ale României aniversează, astăzi, 31 octombrie, 190 de ani de activitate în slujba românilor și a României, un parcurs instituțional pe care, în ciuda provocărilor sociale, economice și politice, a păstrat nealterată esența activității sale: protejarea mărturiilor documentare ale identității noastre naţionale.
Cu acest prilej, Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a transmis un mesaj de felicitare și apreciere angajaților acestei instituții.
„Arhivele Naționale reprezintă o instituție de interes național care are misiunea să gestioneze o parte importantă din patrimoniul istoric al României, fiind liantul între trecut, prezent și viitor. Misiunea profesioniștilor care se implică în dezvoltarea acestei instituții este să găsească cea mai bună cale între tradiţie şi modernitate și să ducă într-o nouă etapă practicile arhivistice.
Vă îndemn să vă adaptați permanent noilor tendințe din societate, să fiți mereu deschiși la nou și să nu uitați că oferiți un serviciu public esențial pe care sunteți chemați să îl abordați în cheia transparenţei administrative, a simplificării condiţiilor de acces la documente şi a digitalizării fluxurilor de lucru. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți pentru modernizarea instituțională a Arhivelor Naționale și vă doresc să concretizați cât mai multe proiecte de succes!”, a transmis ministrul afacerilor interne.

*

Arhivele de pe teritoriul principatelor româneşti au fost înfiinţate oficial în contextul elaborării primelor legi administrative moderne, anume Regulamentele Organice, în anii 1831-1832. Despre Arhivele Ţării Româneşti se poate vorbi însă începând cu 1 mai 1831, iar de cele ale Moldovei de la 1 ianuarie 1832.
După 1918, unificarea politică a statului român presupune necesitatea unei noi legi de funcţionare a Arhivelor Statului, care va intra în vigoare începând din 1925, prevăzând, printre altele, constituirea direcţiilor regionale. Instituţia se menţine în subordinea Ministerului Instrucţiunii Publice.
Din 1951, Direcţia Arhivelor Statului trece în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, iar în 1996, o nouă lege a venit să reglementeze activitatea instituţiei Arhivelor, ocazie cu care denumirea de Arhivele Statului este înlocuită cu cea de Arhivele Naţionale ale României.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore, detalii aici

Bilanțul intervențiilor din ultimele 24 de ore. Citiți aici

Activități de prevenire desfășurate la Festivalul CF MOTO DAYS ADVENTURE FEST de la Mioveni. Vezi aici

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Vezi aici

Sari la conținut