Astăzi, 5 noiembrie, la sediul MAI, purtătorul de cuvânt al ministerului, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă având ca temă prezentarea activităților desfășurate de efectivele Ministerului Afacerilor Interne în această săptămână, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Redăm, în continuare, declarația completă:
„V-am invitat astăzi aici, pentru a vă prezenta rezultatele obținute de angajații MAI, în urma activităților desfășurate în ultimele șapte zile pentru verificarea respectării măsurilor pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Pentru început, vreau să precizez că acțiunile colegilor noștri au avut caracter preventiv, prezența acestora în teren vizând în principal descurajarea comportamentelor și a activităților prin care se încalcă normele de protecție sanitară.
În ultima săptămână, polițiștii și jandarmii au desfășurat peste 20.000 de acțiuni preventive în întreaga țară pentru a informa cetățenii și operatorii economici cu privire la cele mai recente reglementări legale pentru limitarea creșterii numărului de îmbolnăviri.
De asemenea, efectivele MAI împreună cu angajați ai celorlalte instituții cu atribuții în domeniu, au intensificat acțiunile de control, fiind desfășurate peste 8.300 de acțiuni de control, în cadrul cărora au fost verificați aproximativ 34.000 de operatori economici, 2.000 de operatori transport persoane și peste 400.000 de obiective de interes, dintre care 30.700 spații de alimentație publică. Zilnic, în medie au fost verificate și peste 116.000 de persoane.
Au fost aplicate peste 25.500 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 5,1 milioane de lei.
Cele mai multe contravenții au vizat:
- nepurtarea măştii de protecţie – peste 21.500;
- nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea – 3.420;
În intervalul 29 octombrie – 4 noiembrie, în cadrul misiunilor desfășurate pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost întocmite 47 de dosare penale, în care sunt cercetate 51 de persoane.
Cele mai multe infracțiuni cercetate în dosarele penale, respectiv 28, sunt pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.
Totodată, vă informăm că în prezent sunt în lucru 366 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a peste 1.100 de certificate și adeverințe de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 868 de persoane.
Pentru exemplificare vă reamintesc de cazul aflat în cercetarea polițiștilor din cadrul I.P.J. Timiș – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul I.P.J. Mehedinți și I.P.J. Gorj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara. Dosarul a fost întocmit după ce mai multe persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” din Timișoara cu simptomatologie gravă de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și au arătat la internare certificate de vaccinare, dau au recunoscut ulterior în fața cadrelor medicale că de fapt nu s-au vaccinat.
În urma perchezițiilor efectuate în mai multe localități din Timiș, Mehedinți și Gorj au fost descoperite înscrisuri relevante în cauză și au fost ridicate medii de stocare și sisteme informatice ce urmează a fi supuse unor percheziții informatice. De asemenea, au fost puse în executare opt mandate de aducere.
Polițiștii au reținut un bărbat pentru 24 de ore, iar ieri, Judecătoria Timișoara a dispus arestarea preventivă pentru 30 zile pentru „fals intelectual”, „uz de fals”, „fals informatic” și „zădărnicirea combaterii bolilor”.
La rândul lor, polițiștii de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, în timpul controlului derulat împreună cu autoritățile de frontieră bulgare, au identificat patru cetățeni români cu adeverințe care atestau în fals efectuarea unor teste PCR la o clinică din municipiul Alexandria.
În cadrul verificărilor pentru stabilirea autenticității adeverințelor respective, polițiștii de frontieră au contactat inclusiv personalul clinicii medicale care a infirmat efectuarea testelor și implicit eliberarea documentelor prezentate de cei patru cetățeni români.
În această săptămână, 99 de cetățeni au sunat la linia telefonică gratuită – 0800.800.165 pentru a sesiza situații de nerespectare a normelor de protecție sanitară.
În activitățile de prevenire a îmbolnăvirilor de COVID-19 desfășurate în ultimele 7 zile au fost angrenați zilnic, în medie, 20.300 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, dintre care: 9.210 polițiști, 4.960 jandarmi, 4.390 polițiști de frontieră și 1.740 cadre ISU.
Structurile MAI vor continua acțiunile, care au scop principal protejarea sănătății oamenilor și limitarea efectelor pandemiei.
O atenție deosebită va fi acordată și zilelor de week-end.
Precizez că week-end-ul trecut, respectiv în zilele de 29, 30 și 31 octombrie, efectivele MAI au intensificat acțiunile de control în zona centrelor și a parcurilor comerciale, fiind aplicate aproximativ 2.600 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproape 600.000 lei.
Cu ocazia acțiunilor de verificare a respectării normelor legale privind organizarea de evenimente private, au fost întrerupte 16 evenimente la care participau 653 de persoane, fiind întocmite 5 dosare penale și aplicate sancțiuni contravenționale.
Recomandăm în continuare cetățenilor și operatorilor economici să adopte o conduită socială responsabilă și să respecte măsurile de protecție sanitară și, pentru a limita creșterea numărului de îmbolnăviri de COVID -19.
Reamintim că vaccinarea rămâne cea mai bună soluție pentru reducerea riscului de infectare, reducerea riscului de transmitere a virusului, precum și a riscului de spitalizare și de deces.
Maratoanele de vaccinare continuă în toată țara, multe centre de vaccinare având program prelungit pentru a permite cât mai multor persoane să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2.
Vaccinarea este gratuită și se poate realiza și fără programare.”
Declarația poate fi descărcată AICI.