Comunicat de presă

Luni, 7 februarie a.c., ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele obținute după un an de la implementarea sistemului informatic de monitorizare a trasabilității lemnului SUMAL 2.0. De asemenea, au fost prezentate punctele de trecere a frontierei de stat stabilite prin ordin comun pentru transferurile de deșeuri și mărfuri/ bunuri second hand.

Cu această ocazie, ministrul afacerilor interne a apreciat că, după un an de la implementarea SUMAL 2.0, sistemul informatic și-a dovedit eficiența oferind trasabilitate, permițând un control mai strict și descurajând comiterea ilegalităților în domeniul silvic.

În ceea ce privește acțiunile operative la nivel național, ca urmare a operaționalizării programului SUMAL 2.0, în anul 2021 s-a înregistrat un trend ascendent pe trei indicatori importanți, și anume peste 12.000 de infracțiuni constatate, față de 8.400 în anul 2020, peste 11.600 de dosare penale înregistrate, față de 8.300 în anul 2020, și peste 6.500 de dosare penale soluționate, față de 4.400 în anul 2020. De asemenea, au fost aplicate 11.200 de sancțiuni contravenționale, în valoare de cca. 15.000.000 lei.

În cadrul conferinței de presă, ministrul Afacerilor Interne a evidențiat importanța cooperării interinstituționale, și a salutat parteneriatul dintre instituțiile statului și societatea civilă, care a contribuit semnificativ la obținerea acestor rezultate, semnalând de fiecare dată când a considerat că există suspiciuni cu privire la legalitatea exploatării fondului forestier din România.

„Protejarea, siguranța și integritatea fondului forestier național reprezintă linii de acțiune prioritare pentru Guvernul României. […] totodată trebuie să creștem mai mult eficiența activităților comune în sistem integrat pe această zonă pentru a limita acest fenomen care a fost încadrat și constituie o amenințare la adresa securității naționale a României.”, a subliniat ministrul Lucian Nicolae BODE.

Ministrul Afacerilor Interne a anunțat că pentru eficientizarea activității de combaterea a faptelor ilegale din domeniul mediului, se au în vedere o serie de măsuri organizatorice, precum înființarea unei structuri în cadrul Poliției Române specializată în investigarea criminalității de mediu, dar și achiziția de tehnică performantă de supraveghere și intervenție în astfel de cazuri.

În cadrul conferinței a fost anunțată punerea în dezbatere publică a Ordinului comun al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al ministrului afacerilor interne privind stabilirea punctelor de trecere a frontierei de stat pentru transferurile de deșeuri, mărfuri/ bunuri second hand. Actul normativ prevede limitarea la 15 a numărului punctelor de trecere a frontierei pe unde se pot introduce în România din alte țări deşeuri în vederea reciclării.

Ministrul Afacerilor Interne a menționat că inițiativa legislativă reprezintă un demers legitim și necesar în efortul național de combatere, în sistem integrat, a transportului și introducerii ilegale a deșeurilor pe teritoriul național, arătând că rolul instituțiilor implicate este acela de a spori colaborarea și de a perfecționa mecanismele de reacție și răspuns instituțional pentru a gestiona cât mai eficient acest fenomen cu o dinamică accentuată.

În acest context, ministrul Afacerilor Interne a afirmat: „Pentru a reduce cât mai mult, până la eradicare, acest fenomen sunt necesare măsuri de întărire a controalelor la frontieră, în vederea prevenirii și combaterii introducerii ilegale în țară a unor substanțe periculoase și deșeuri, precum și utilizarea unor instrumente performate de monitorizare pe întreg lanțul de gestionare a deșeurilor. Obiectivul nostru este să prevenim ca România să ajungă groapa de gunoi a Europei”.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Percheziții ale polițiștilor capitalei într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de delapidare. Detalii aici

Cercetați pentru trafic de persoane în formă continuată, influențarea declarațiilor și complicitate la trafic de persoane în formă continuată. Detalii aici

Acțiune de amploare în Târgu Mureș. Detalii aici

Polițiștii continuă acțiunile cu forțe sporite, de tip razie, în orașul Vlăhița și în localitățile din apropiere. Detalii aici

În perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2024, polițiștii Brigăzii Autostrăzi au acționat pentru prevenirea evenimentelor rutiere și asigurarea fluenței traficului, iar, în urma neregulilor constatate, au aplicat 1.619 sancțiuni contravenționale. Detalii aici

Amplă acțiune desfășurată de polițiști, în Dumbrava Roșie. Detalii aici

17 de percheziții domiciliare la persoane cercetate pentru infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uzul de armă fără drept, lovirea sau alte violențe, amenințarea, distrugerea și violarea de domiciliu. Detalii aici

Polițiștii acționează cu efective sporite, în localitatea Cașolț, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică. Detalii aici

Misiunile salvatorilor din ultimele 24 de ore. Detalii aici

Acțiune, în sistem integrat, la Cugir. Detalii aici

Razii și mandate de percheziție puse în aplicare de polițiștii din Harghita, în cadrul unei acțiuni cu forțe mărite. Detalii aici

Percheziții ale Poliției Române pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Sari la conținut