Comunicat de presă

Astăzi, 17 martie, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, a participat la activitatea prilejuită de recepția primelor 12 autospeciale pirotehnice și a 6 autoplatforme pentru salvare de la înălțime, care au intrat în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cu această ocazie, ministrul Afacerilor Interne a transmis “Voi fi întotdeauna un susținător al demersurile menite sa eficientizeze activitatea de protecție civilă. (…) Prin astfel de investiţii, cei mai câştigaţi sunt cetăţenii şi comunităţile noastre. Beneficiile sunt imense şi se traduc prin creşterea gradului de protecţie în caz de dezastre, ca urmare a eficientizării capacităţii de răspuns a structurilor de intervenţie”

Autospecialele pirotehnice urmează să fie folosite în misiuni de asanare a teritoriului de munițiile rămase neexplodate din conflictele armate, în activități de distrugere cu ajutorul explozivului a podurilor de gheață și/sau a zăpoarelor de gheață și a stâncilor sau a altor elemente ce pot bloca căilor de comunicații sau rețelele de utilități publice.

Autospecialele pirotehnice au un compartiment special pentru transport muniții neexplodate (dispus în partea din spate a șasiului) și două compartimente laterale pentru transport mijloace și accesorii de distrugere muniții și pentru executarea lucrărilor de distrugeri cu ajutorul explozivilor în diferite medii. În dotarea autospecialelor se află echipamente care să permită executarea în siguranță a misiunilor precum detectoare de metale, costum de protecție pirotehnic pentru personalul specializat, căști și veste de protecție balistică, rucsacuri pentru transportul explozivi. Valoarea unei autospeciale, complet echipată, este de aproximativ 270.000 euro.

Cele șase autoplatforme permit intervenția pompierilor pentru salvarea persoanelor de la înălțimea de 45 de metri, iar, cu ajutorul, brațului mobil, și a celor rămase captive pe ape și alte medii aflate sub nivelul solului, până la adâncimea de – 8,2 m. Totodată, camera din dotarea autospecialei permite monitorizarea intervenției de la fața locului, din dispecerat. Valoarea unui astfel de mijloc tehnic este de 865.000 de euro.

Autoplatformele pentru salvare de la înălțime și autospecialele pirotehnice au fost achiziționate prin proiectul VIZIUNE 2020.

„Structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pe deplin angajate în eforturile de creștere a nivelului de dotare, în capabilitățile de intervenție și pun pe primul plan adaptarea la provocările și amenințările actuale, mai ales alocă timp și resurse consistente în procesul de pregătire a unui răspuns adecvat și coordonat.”, a subliniat ministrul Lucian Nicolae Bode.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 607 conducători auto. Detalii aici

46 persoane salvate de angajații MAI în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Peste 6.000 de intervenții ale angajaților MAI, pentru siguranța cetățenilor, în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut