Comunicat de presă

În data de 28.03.2022 a avut loc la Bruxelles, în Belgia, reuniunea Consiliului extraordinar Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene. România a fost reprezentată la reuniune de către ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian BODE. Subiectul abordat pe agenda discuțiilor a vizat coordonarea la nivel european în privința refugiaților din Ucraina.

În intervenția sa, ministrul român al afacerilor interne a evidențiat eforturile întreprinse de România la nivel național pentru gestionarea situației generate de afluxul de persoane deplasate din Ucraina, subliniind faptul că România a devenit o importantă bază logistică pentru o mare parte din ajutorul umanitar internațional adresat Ucrainei.

“Ne confruntăm deja, de mai mult de o lună, cu o situație extrem de complicată și cu provocări fără precedent, care ne-au întins la maxim capacitățile administrative, umane și financiare. Apreciez inițiativa președinției franceze de a organiza această reuniune extraordinară a Consiliului JAI. În aceste momente, este nevoie mai mult ca oricând de unitate și cooperare întărită […], iar acțiunile noastre trebuie să se concentreze, în primul rând, pe sprijinul acordat populației din Ucraina care traversează momente extrem de dificile”, a declarat Lucian BODE.

Ministrul român al Afacerilor Interne a evidențiat faptul că România a pus bazele la București, împreună cu Comisia Europeană, a unui Centru pentru refugiații ucraineni preluați din Republica Moldova și care vor fi transferați în unele state membre. Totodată, a subliniat importanța sprijinului financiar pentru susținerea acțiunilor specifice destinate măsurilor în relația cu Ucraina și a apreciat suportul oferit de agențiile europene precum EUROPOL, FRONTEX și EUAA pentru gestionarea situației.

În ceea ce privește verificările de securitate la frontieră, demnitarul român a informat că sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care se prezintă în punctele de trecere a frontierei și că se acordă o atenție specială protejării persoanelor celor mai vulnerabile, în special copiii, împotriva tuturor formelor de exploatare și a traficului de persoane.

În marja Consiliului extraordinar, ministrul afacerilor interne, domnul Lucian BODE, a semnat împreună cu directorul executiv al Agenției pentru Azil a UE, doamna Nina GREGORI, Planul Operațional de sprijin pentru România, în acest sens devenind primul stat membru care a semnat un astfel de document care vizează sprijin  operațional concret pentru autoritățile romane în gestionarea crizei refugiaților, aplicarea directivei privind protecția temporara, etc.

România are o relație strânsă cu Agenția pentru Azil, iar Planul Operațional semnat astăzi azi reprezintă o dovadă în plus a colaborării foarte bune. „Conflictul din Ucraina a determinat, în ultima perioadă, un aflux masiv de persoane deplasate către Statele Membre UE, iar acest aspect a generat provocări pe măsură pentru autoritățile române, inclusiv pentru cele care gestionează problematica azilului la nivel național”, a declarat demnitarul român.

Nu în ultimul rând, demnitarul român a avut o întrevedere bilaterală cu doamna Ylva JOHANSSON, comisar european pentru afaceri interne, ocazie cu care au fost evidențiate cele mai recente evoluții și măsurile de coordonare necesare la nivel european în privința refugiaților din Ucraina.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

  Acțiuni ale polițiștilor, pentru combaterea pescuitului ilegal. Detalii aici

26.704  de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici

167 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni. Detalii aici

645 de șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic. Detalii aici

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut