Comunicat de presă

Menținerea ordinii și liniștii publice, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și acordarea asistenței medicale de urgență au rămas principalele obiective ale Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore.

Astfel, efectivele MAI au intervenit la 4.126 de evenimente, 2.714 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.412 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 826 posibile infracțiuni, peste 21% dintre acestea fiind din oficiu.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 130 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 139 de fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 14 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 52 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 28 de autori în 22 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

În ultimele 24 de ore, în urma acțiunilor de creștere a gradului de siguranță rutieră, echipajele de poliție au reținut 658 de permise de conducere și au retras 247 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 7.657 de contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2,7 milioane de lei. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 31 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 187 de sancțiuni contravenționale în valoare de 51.000 de lei.

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.182) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 46 pentru stingerea de incendii și 6 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 7 persoane.

Au fost emise 4 mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 16 misiuni aero-medicale, fiind salvate 14 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.387 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 72.446 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 301 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 30,9%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 22.828 de mijloace de transport și 85.217de persoane, dintre care 10.066 cetățeni ucraineni.


Alte articole:
Sari la conținut