Comunicat de presă

În prima zi de Crăciun, structurile Ministerului Afacerilor Interne au continuat misiunile pentru protecția cetățenilor, fiind asigurată o prezență activă în teren cu accent pe zonele turistice, evenimentele publice și drumurile intens circulate. Nu au fost înregistrate evenimente majore de o gravitate deosebită.

Efectivele MAI vor acorda în continuare atenție manifestărilor publice precum târgurile de Crăciun și Festivalurile de Datini și Obiceiuri care pot atrage un număr mare de persoane.

În prima zi de Crăciun, cele mai importante evenimente de acest fel din punct de vedere al numărului de participanți au fost organizate în  București cu aproximativ 10.000 de participanți în Piața Constituției, 8.000 în Parcul Drumul Taberei și 1.600 la Opera Națională. De asemenea, s-au organizat târguri de Crăciun, care au atras un număr mare de persoane, în Cluj-Napoca și Iași cu câte 3.000 de participanți, în Sibiu cu  4.500

și în Timișoara cu 4.000. Toate manifestările publice s-au desfășurat fără incidente.

La nivel național, în ultimele 24 de ore s-a asigurat intervenția la 3.051 de evenimente de ordine publică.

În ceea ce privește zona situațiilor de urgență, ca urmare a manifestării unor tipuri de risc și pentru acordarea asistenței medicale de urgență, au fost efectuate 1.560 de intervenții, din care 86,09% de către echipaje SMURD.

Astfel, pompierii militari au fost solicitați să intervină în 1.338 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență. De asemenea, au desfășurat 66 de intervenții pentru stingerea incendiilor și 5 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 7 persoane.

Totodată, piloții Inspectoratului General de Aviație au salvat 8 persoane și au efectuat 10 misiuni aero-medicale.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.397 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 101.009 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 13 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 32,7%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 11.841 de mijloace de transport și 56.895 de persoane, dintre care 7.617 cetățeni ucraineni.

Acțiunile pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică vor continua, în toată această perioadă, structurile Ministerului Afacerilor Interne fiind pregătite să acționeze, cu efective suplimentate și în sistem integrat.

Având în vedere că majoritatea românilor se vor întoarce astăzi acasă, recomandăm adoptarea unei conduite preventive pe drumurile publice.

Interesați-vă de condițiile meteo și de drum înainte de a începe deplasarea și alegeți rute alternative pentru a evita posibilele ambuteiaje. Păstrați distanța de siguranță față de vehiculul din față, evitați manevrele periculoase și nu opriți pe marginea drumului sau pe banda de urgență fără motiv.

Nu vă puneți în pericol, pe dumneavoastră și pe cei din jur, urcându-vă la volan obosiți sau sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe interzise.

Polițiștii rutieri vor fi prezenți pe cele mai circulate artere pentru a fluidiza circulația și pentru a preveni accidentele grave.

Vă dorim în continuare Sărbători în siguranță!


Alte articole:
Sari la conținut