Comunicat de presa

În timpul minivacanței prilejuite de Anul Nou, în medie, aproximativ 24.400 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne s-au aflat la datorie și au fost mobilizați la nivelul întregii țări.

Principalele obiective ale efectivelor MAI, în conformitate cu Planul General de măsuri aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, au fost asigurarea unei prezențe sporite în stradă pentru protecția cetățenilor, prevenirea și combaterea faptelor ilegale de orice fel, fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor grave, asigurarea rapidă a intervențiilor în situații de urgență și desfășurarea  fluentă a tranzitului prin punctele de trecere a frontierei.

Astfel, datorită măsurilor luate la nivelul structurilor MAI și a mobilizării efectivelor aflate în stradă, în perioada 30 decembrie 2022 – 02 ianuarie 2023, nu au fost înregistrate evenimente deosebit de grave.

În această perioadă, polițiștii și jandarmii au efectuat peste 12.000 de intervenții de ordine publică, iar pompierii au desfășurat, în principal, misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență și pentru stingerea de incendii.

În perioada cuprinsă între Crăciun și Revelion, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, inspectorii de prevenire ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au desfășurat acțiuni de control la peste 400 de obiective din toate județele țării și municipiul București, pe timpul cărora au fost constatate 1.472 de deficiențe pe linia apărării împotriva incendiilor.

Neregulile identificate în teren au fost sancționate cu amenzi în valoare de peste 1.550.000 lei, precum și cu 1.150 de avertismente.

Elicopterele Inspectoratului General de Aviație au executat 9 misiuni în sprijinul structurilor de ordine publică și au asigurat transportul, la unități medicale, a 40 de pacienți aflați în stare gravă.

De asemenea, efectivele MAI au avut în atenție, cu prioritate, stațiunile turistice și zonele în care au fost organizate evenimente cu public numeros.

Aproximativ 500.000 de persoane au participat la peste 260 de manifestări publice, organizate, la nivel național, cu prilejul finalului de an, acestea desfășurându-se fără a fi înregistrate incidente deosebit de grave. Publicul cel mai numeros a fost în București, la cele două evenimente fiind prezenți aproape 42.000 de participanți.

Pentru că în aceste zile s-a înregistrat o intensificare a circulației pe drumurile publice, polițiștii rutieri au acționat pe drumurile naționale, pe autostrăzi și în zonele aglomerate pentru fluidizarea traficului și pentru prevenirea accidentelor grave.

Astfel, în urma acțiunilor din teren, numărul accidentelor rutiere a scăzut cu 50% față de anul 2021, numărul persoanelor decedate în astfel de evenimente a scăzut cu 7%, iar numărul persoanelor rănite grav din astfel de evenimente, cu 52%.

Echipajele rutiere au acționat, zilnic, în medie, cu 279 de radare, dar și cu dispozitive care semnalează consumul de alcool sau de alte substanțe interzise la volan.

Ca urmare a încălcării legislației rutiere, au fost retrase 443 de certificate de înmatriculare și au fost reținute aproximativ 1.500 de permise de conducere.

269 de șoferi au fost depistați la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, iar 30 după ce consumaseră alte substanțe interzise.

În total, în aceste zile, structurile MAI au constatat peste 3.250 de infracțiuni și au aplicat aproximativ 16.600 de sancțiuni contravenționale. În urma activităților de investigații desfășurate de polițiști, au fost prinse în flagrant delict 553 de persoane bănuite de comiterea de infracțiuni. Totodată, au fost depistate și 49 de persoane urmărite, dintre care 46 la nivel național și 3 la nivel internațional.

În aceste zile, polițiștii de frontieră  au efectuat formalitățile de control pentru aproximativ 570.000 persoane, cetățeni români și străini, cu aproximativ 130.000 de mijloace de transport, atât la intrarea în țară, cât și la ieșire.  Pentru a evita aglomerările a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierelor, iar în funcţie de trafic au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire din ţară. Acolo unde situația a impus-o au fost folosite, inclusiv, echipamentele mobile de control.

Având în vedere că românii, care lucrează în străinătate și au venit de Sărbători acasă, urmează să plece în țările unde lucrează, ne așteptăm la o intensificare a traficului prin punctele de trecere a frontierei de stat. Polițiștii de frontieră vor acționa pentru asigurarea fluenței tranzitului de persoane și vehicule, concomitent cu respectarea standardelor europene de control.

Reamintim cetățenilor să folosească aplicaţia on-line de pe site-ul Poliței de Frontieră care arată timpul mediu de așteptare din fiecare punct de trecere, permițând astfel configurarea traseului de deplasare în funcție de punctul de control mai puțin solicitat.

Structurile MAI rămân mobilizate pentru protecția cetățenilor și în perioada următoare când vor fi sărbători importante pentru creștinii ortodocși: Boboteaza, Sfântul Ion sau Crăciunul pe rit vechi.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne mulțumește tuturor angajaților care și-au făcut datoria în aceste zile și și-au adus contribuția la menținerea unui climat normal de ordine și siguranță publică.

Mulțumim, de asemenea, cetățenilor care au sărbătorit trecerea dintre Ani ținând cont de măsurile și de recomandările noastre.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Primele zile ale minivacanței de Rusaliile ortodoxe, fără incidente grave în planul ordinii și siguranței publice. Numărul accidentelor rutiere grave, mai mic decât în anii precedenți. Detalii aici

25.783 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici

228 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni. Detalii aici

807 de șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic. Detalii aici

Sari la conținut