Comunicat de presa

În contextul avertizărilor meteorologice de vreme severă în municipiul București și în 19 județe, încă din cursul zilei de joi, 26 ianuarie a.c., la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost luate măsuri pentru a asigura intervenția rapidă în sprijinul cetățenilor. Pe parcursul nopții nu au fost înregistrate situații de urgență de o gravitate deosebită.

Efectivele MAI au desfășurat intervenții în județele Argeș, Buzău, Dâmbovița, Hunedoara, Prahova, Vâlcea și în municipiul București.

Polițiștii au fost mobilizați pe drumurile cu probleme pentru a fluidiza circulația și pentru a oferi sprijin conducătorilor auto.

În cursul dimineții de vineri, 27 ianuarie a.c., erau semnalate dificultăți cu privire la desfășurarea traficului pe trei drumuri naționale ( DN 7AG, DN2B/BZ, DN 66A/HD ) din cauza derapării a unui autotrenuri și acumulărilor de zăpadă pe carosabil.

Pentru prevenirea unor evenimente rutiere grave, recomandăm conducătorilor auto să manifeste prudență sporită la volan și să se informeze cu privire la  condițiile meteo și de trafic înainte de a porni la drum. Se recomandă evitarea opririi pe benzile de circulație sau bruscarea comenzilor pe o suprafață umedă sau alunecoasă. Viteza trebuia adaptată permanent la condițiile de drum.

Vă reamintim obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, iar autovehiculele cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante certificate. În situația nerespectării acestei măsuri de siguranță, pe lângă sancțiunea amenzii cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei, va fi reținut certificatul de înmatriculare al autovehiculului.

Pietonilor le recomandăm să acorde o atenție sporită în momentul în care se angajează în traversarea străzii. Nu uitați că, în condițiile unui carosabil umed sau alunecos, spațiul de frânare al autovehiculelor crește, astfel încât trebuie să vă asigurați că intenția dvs. de a traversa a fost observată din timp de șoferi.

Structurile MAI vor fi în continuare în stare de alertă pe parcursul valabilității avertizărilor de fenomene meteo periculoase. În funcție de evoluția vremii nivelul de mobilizare poate fi ridicat astfel încât să se poată interveni cu operativitate în orice situație.

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au intervenit în 2.200 situații de ordine publică, în timp ce pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.320 de situații de risc pentru cetățeni, cele mai multe intervenții fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 740 de posibile infracțiuni, aproximativ 21% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 81 de persoane.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 139 de autori de infracțiuni și au depistat 33 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Ca urmare a încălcării legislației rutiere, au fost retrase 272 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 587 de permise de conducere,  dintre care 41 pentru consum de alcool și 8 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.

Polițiștii și jandarmii au aplicat 7.584 de sancțiuni contravenționale, iar pompierii, în urma celor 137 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, au aplicat 570 de sancțiuni contravenționale.

Pompierii militari au salvat, în urma intervențiilor în situații de risc, 6 persoane.

Personalul Inspectoratului General de Aviație a executat 6 misiuni aero-medicale, fiind salvate, astfel, 5 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.398 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 110.481 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 472 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 40,7%.

Frontiera de stat a fost tranzitată de 62.775 de persoane cu 19.411 mijloace de transport, dintre care 7.953 de cetățeni ucraineni.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore, detalii aici

Bilanțul intervențiilor din ultimele 24 de ore. Citiți aici

Activități de prevenire desfășurate la Festivalul CF MOTO DAYS ADVENTURE FEST de la Mioveni. Vezi aici

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Vezi aici

Sari la conținut