Comunicat de presă

Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Mecanismului național de identificare și referire a victimelor traficului de persoane a fost adoptată marți, 31 ianuarie a.c., în cadrul ședinței de Guvern.

Actul normativ inițiat de Ministerul Afacerilor Interne are ca obiect stabilirea modalităților de identificare a victimelor traficului de persoane, precum și a  procedurii de încredințare a acestora către furnizorii de servicii de protecție și asistență.

Mecanismul național de identificare și referire reprezintă un cadru formal de cooperare, în baza căruia instituții guvernamentale și alte entități îndeplinesc atribuțiile statuate pentru protejarea și promovarea drepturilor victimelor traficului de persoane, într-un parteneriat strategic cu societatea civilă.

Aspectele reglementate de MNIR urmăresc să asigure respectarea drepturilor victimelor traficului de persoane, precum și implementarea unor proceduri eficiente de referire a victimelor către servicii specializate de protecție și asistență și monitorizarea calității serviciilor oferite.

Concepția noului mecanism se află în concordanță inclusiv cu prevederile noului Cod Penal, și are în vedere reconfigurarea elementelor constitutive ale infracțiunilor de trafic de persoane, respectiv trafic de minori, incluzând, totodată, în sfera noțiunii de trafic de persoane și infracțiunea de pornografie infantilă.

Aspectele reglementate în cuprinsul actului normativ conduc la definirea conceptelor esențiale cu care operează actorii implicați în acest proces și reprezintă totodată un instrument de acțiune în actualul context geopolitic, inclusiv criza generată de conflictul armat din Ucraina.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Percehziție a polițiștilor din Capitală  într-un dosar de furt calificat -  știrea aici

Cercetat pentru trafic de droguri, prins în flagrant delict, vezi știrea aici

Destructurarea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și instigare în forma participației improprii la fals intelectual. Detalii aici

Parteneriat Româno-German în Domeniul Negocierilor Situațiilor de lipsire de libertate, detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant 138 de autori de infracțiuni, în ultimele 24 de ore. Citește aici

Traficul la frontieră în data de 23 aprilie 2024. Citește aici

În cursul zilei de ieri, pompierii au desfășurat 1.207 misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 462 de permise de conducere. Detalii aici

Angajații MAI au intervenit, în ultimele 24 de ore, la 3.692 de evenimente. Citește aici

Persoane depistate cu substanțe interzise de către un polițist aflat în timpul liber. Detalii aici

Sari la conținut