Comunicat de presă

Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Mecanismului național de identificare și referire a victimelor traficului de persoane a fost adoptată marți, 31 ianuarie a.c., în cadrul ședinței de Guvern.

Actul normativ inițiat de Ministerul Afacerilor Interne are ca obiect stabilirea modalităților de identificare a victimelor traficului de persoane, precum și a  procedurii de încredințare a acestora către furnizorii de servicii de protecție și asistență.

Mecanismul național de identificare și referire reprezintă un cadru formal de cooperare, în baza căruia instituții guvernamentale și alte entități îndeplinesc atribuțiile statuate pentru protejarea și promovarea drepturilor victimelor traficului de persoane, într-un parteneriat strategic cu societatea civilă.

Aspectele reglementate de MNIR urmăresc să asigure respectarea drepturilor victimelor traficului de persoane, precum și implementarea unor proceduri eficiente de referire a victimelor către servicii specializate de protecție și asistență și monitorizarea calității serviciilor oferite.

Concepția noului mecanism se află în concordanță inclusiv cu prevederile noului Cod Penal, și are în vedere reconfigurarea elementelor constitutive ale infracțiunilor de trafic de persoane, respectiv trafic de minori, incluzând, totodată, în sfera noțiunii de trafic de persoane și infracțiunea de pornografie infantilă.

Aspectele reglementate în cuprinsul actului normativ conduc la definirea conceptelor esențiale cu care operează actorii implicați în acest proces și reprezintă totodată un instrument de acțiune în actualul context geopolitic, inclusiv criza generată de conflictul armat din Ucraina.


Alte articole:
Sari la conținut