Comunicat de presă

Protecția drepturilor de proprietate intelectuală a reprezentat o componentă importantă a activităților desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2022, pentru asigurarea unui climat de legalitate în mediul de afaceri.

La nivelul structurilor Poliției Române a fost acordată o atenție deosebită investigațiilor privind infracțiunile la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, în special pentru destructurarea rețelelor/ grupurilor infracționale organizate de import, distribuție și vânzare de bunuri contrafăcute, precum și domeniului pirateriei online.

La nivelul structurilor de investigare a criminalității economice, anul trecut, au fost înregistrate peste 1.600 de dosare penale având ca obiect infracțiuni la regimul proprietății intelectuale, cu 330 de dosare mai multe față de anul 2021. În cadrul acestora, a fost dispusă începerea urmăririi penale IN REM pentru săvârșirea a 1.983 de infracțiuni și a fost dispusă continuarea urmăririi penale IN PERSONAM față de 843 de persoane, care au dobândit calitatea de suspect.

Totodată, au fost aplicate 970 de sancțiuni contravenționale în valoare de 1.213.200 lei.

Au fost indisponibilizate bunuri susceptibile a fi contrafăcute cu o valoare estimată la peste 53 de milioane de lei (50.045.100 lei în 2021), valoarea cea mai ridicată fiind înregistrată la produse textile cu un total de 240.286 bucăți (60.184 bucăți în 2021) în valoare de 33.521.160 lei (6.480.880 lei în 2021).

În vederea recuperării prejudiciilor cauzate, au fost aplicate măsuri asigurătorii în cuantum total de peste 27,4 milioane de lei, în creștere cu 22,6 milioane de lei față de anul trecut.

La nivelul Poliției de Frontieră, structurile de investigare a criminalității economice au constatat  356 de fapte de natură infracțională privind dreptul de proprietate intelectuală, cu 16% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. Astfel, polițiștii de frontieră, independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali, au depistat aproximativ 200.000 de articole de îmbrăcăminte, peste 72.000 de bucăți produse cosmetice și de parfumerie și aproximativ 979.000 de alte produse (accesorii telefoane, jucării, electronice, electrocasnice, papetărie, birotică, bijuterii, unelte/scule, accesorii auto), toate fiind bunuri contrafăcute dar cu însemnele unor mărci internaționale protejate.

Totodată, din analiza fenomenului infracțional la nivelul frontierei de stat, a rezultat că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în țară sunt China-România, prin mijloacele de transport maritim, și Turcia-România.

În ceea ce privește frontiera terestră, cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competență a I.T.P.F. Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, cu intenția de a fi valorificate pe teritoriul românesc sau având destinația spre alte state din vestul Europei.

De asemenea, la porturile maritime din județul Constanța, importurile de produse contrafăcute au fost realizate prin intermediul unor societăți comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum, în sistem containerizat.

Cel mai frecvent sunt falsificate bunurile cu valoare adăugată mare și o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, textile, încălțăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Percehziție a polițiștilor din Capitală  într-un dosar de furt calificat -  știrea aici

Cercetat pentru trafic de droguri, prins în flagrant delict, vezi știrea aici

Destructurarea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și instigare în forma participației improprii la fals intelectual. Detalii aici

Parteneriat Româno-German în Domeniul Negocierilor Situațiilor de lipsire de libertate, detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant 138 de autori de infracțiuni, în ultimele 24 de ore. Citește aici

Traficul la frontieră în data de 23 aprilie 2024. Citește aici

În cursul zilei de ieri, pompierii au desfășurat 1.207 misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 462 de permise de conducere. Detalii aici

Angajații MAI au intervenit, în ultimele 24 de ore, la 3.692 de evenimente. Citește aici

Persoane depistate cu substanțe interzise de către un polițist aflat în timpul liber. Detalii aici

Sari la conținut