Comunicat de presă

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a participat, marți, 14 martie 2023, la inaugurarea poligonului pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenție în situații de urgență din România și Ucraina, în localitatea Siret, județul Suceava.

În acest poligon, pompierii militari urmează să participe la module de pregătire de specialitate pentru perfecționarea și îmbunătățirea modului de intervenție în situații de urgență în zona transfrontalieră.

”Performanța se obține cu investiții, iar creșterea calității condițiilor de muncă și de antrenament pentru toți angajații instituției cu scopul de a îmbunătăți intervențiile în sprijinul cetățenilor, reprezintă un obiectiv instituțional pentru Ministerul Afacerilor Interne și pentru toate structurile ministerului nostru. Noua investiție creează o platformă de instruire specializată pentru salvatorii români și pentru prietenii noștri ucraineni. Salvatori bine pregătiți înseamnă comunități sigure și protejate!”, a subliniat ministrul afacerilor interne.
În poligon vor avea acces și alte structuri operative, parteneri ai pompierilor militari în misiunile de salvare.

Poligonul permite pregătirea la cele mai înalte standarde a personalului care execută un spectru larg de misiuni, începând de la cele de căutare-salvare și cercetare și evaluare CBRN până la cele de stingere, descarcerare și acordare de prim ajutor calificat. Un alt avantaj îl reprezintă construirea unei platforme pentru aterizarea și decolarea elicopterelor, pe timp de zi și de noapte, crescând astfel capacitatea de răspuns a elicopterelor SMURD în zona transfrontalieră.

În context, ministrul afacerilor interne a reamintit că sunt în derulare demersurile pentru operaționalizarea celui de-al 11-lea punct aeromedical SMURD, cel de la Câmpulung: ”Odată cu operaționalizarea acestui punct ne vom atinge obiectivul de a desfășura intervenții cu elicopterul SMURD în orice punct al țării în mai puțin de 20 de minute”.

*

Centrul de pregătire inaugurat astăzi este al doilea de acest gen din țară, după cel inaugurat în luna ianuarie 2023 la Iași.
Valoarea investiției este de peste 27 mil. lei și a fost finanțată de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, Programul Operațional Comun România – Ucraina 2014- 2020, în cadrul proiectului BRIDGE.

Pentru a crește eficienței intervențiilor în situații de urgență, în poligon vor fi organizate exerciții în condiții cât mai aproape de cele cu care se confruntă pompierii în misiunile curente. Astfel, în poligonul de pregătire se regăsesc machete ale unor autoturisme, cisterne, casa și containerul de foc, precum și un labirint. De asemenea, poligonul va fi dotat cu manechine ignifuge și cu un analizator de gaze arse utilizat pentru măsurarea oxigenului, monoxidului de carbon etc.

De asemenea, în acest poligon vor avea loc și sesiuni de antrenament pentru îmbunătățirea procedurilor comune de intervenție a personalului structurilor de intervenție în situații de urgență.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

  Acțiuni ale polițiștilor, pentru combaterea pescuitului ilegal. Detalii aici

26.704  de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici

167 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni. Detalii aici

645 de șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic. Detalii aici

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut