Comunicat de presă

Ministrul afacerilor interne, domnul Lucian Nicolae BODE, a avut miercuri, 29 martie 2023, la sediul MAI, o întrevedere cu Excelența Sa Kathleen Ann KAVALEC, noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la București.

Cu acest prilej, cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul pentru consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state, cu atât mai important în actualul context regional.

Discuțiile au evidențiat cooperarea foarte bună existentă între agențiile de aplicare a legii din cele două state, fiind punctate prioritățile în domeniu. Acestea vizează intensificarea schimbului de informații pentru prevenirea și combaterea criminalității organizate, a criminalității informatice, a migrației ilegale, a traficului de droguri.

Un accent deosebit a fost pus pe problematica traficului de persoane, oficialul român subliniind preocuparea pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen. A evidențiat totodată ultimele progrese înregistrate în domeniu, care au avut în vedere și recomandările Departamentului de Stat al SUA formulate în cadrul Raportului privind traficul de persoane (TiP Report).

Un alt subiect abordat de cei doi oficiali a fost cel privind includerea României în Programul Visa Waiver, una dintre prioritățile Guvernului României, ocazie cu care domnul ministru BODE a transmis determinarea părții române de a finaliza acest proces cât mai curând posibil. La rândul său, doamna ambasador KAVALEC și-a exprimat întreaga deschidere pentru sprijinirea autorităților române în îndeplinirea criteriilor de accedere în Program.

„SUA este principalul partener strategic al României și un aliat deosebit de important. În domeniul afacerilor interne, sub auspiciile Parteneriatului Strategic, avem o colaborare foarte bună și un dialog aprofundat. Transmit angajamentul ferm pentru dezvoltarea în continuare a Parteneriatul Strategic dintre statele noastre pe toate dimensiunile sale”, a declarat ministrul afacerilor interne.

 


Alte articole:
Sari la conținut