Comunicat de presă

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, cu omologul din Republica Moldova, Ana REVENCO

În marja evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum” ce are loc la București în perioada 18-19 mai 2023, domnul Lucian Nicolae BODE, ministrul Afacerilor Interne, a avut o întrevedere cu omologul din Republica Moldova, doamna ministru Ana REVENCO.

Discuția au vizat ultimele evoluții înregistrate în cadrul cooperării bilaterale și la nivelul UE din domeniul afacerilor interne.

Cei doi oficiali au remarcat progresele înregistrate în cadrul proiectelor comune, în special cele dedicate fluidizării traficului la frontiera României cu Republica Moldova, cu accent pe realizarea controlului coordonat în punctul de trecere al frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

Au fost trecute în revistă și progresele înregistrate în cadrul cooperării polițienești bilaterale, precum și în domeniul pregătirii polițiștilor din Republica Moldova.

Un alt aspect important în actualul context regional a vizat consolidarea securității Republicii Moldova, foarte importantă fiind creșterea și consolidarea rezilienței în fața amenințărilor hibride și a celor din spațiul cibernetic.

La rândul său, doamna ministru Ana REVENCO a transmis mulțumiri pentru sprijinul și expertiza furnizată de MAI în domeniul afacerilor interne, inclusiv în contextul procesului de aderare la UE.

În cadrul discuțiilor, demnitarul român a subliniat importanța dezvoltării pe mai departe a cooperării dintre statele membre UE, Moldova și Ucraina pentru diminuarea riscurilor și amenințărilor infracționale și a reiterat susținerea MAI pentru dezvoltarea activităților Centrului de sprijin UE pentru securitatea internă și gestionarea frontierelor din Republica Moldova (Hub-ul de Securitate).

La finalul întrevederii a fost reafirmat angajamentul celor două părți de a acționa pentru implementarea eficientă a măsurilor comune menite să contribuie la asigurarea siguranței și bunăstării cetățenilor din România și Republica Moldova.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Acțiuni ale Poliției Române, în unitățile de învățământ și în zona acestora. Detalii aici

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

25.628  de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici

192 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni. Detalii aici

835 de șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic. Detalii aici

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut