Comunicat de presă

În cadrul ședinței Guvernului României din 24 mai 2023 a fost supus aprobării Memorandumul dintre  Guvernului României, prin Ministerul Afacerilor Interne și Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin Departamentul de Securitate Internă, Serviciul pentru Imigrări și Vamă, Agenția de Investigații de Securitate Internă, pentru inițierea negocierilor în vederea înființării în România a unei Unități de Investigații Criminale Transfrontaliere (TCIU).

Unitatea ce va lua ființă după crearea cadrului juridic necesar va constitui un HUB în cadrul căruia va putea fi monitorizată întreaga regiune sud-est europeană, cu scopul de a diminua fenomenul infracțional care se manifestă în acest areal.

Obiectivul TCIU îl reprezintă destructurarea organizațiilor criminale, pe baza eforturilor comune ale echipelor operative care acționează în vederea arestării și incriminării infractorilor și prin facilitarea schimbului de informații și derularea investigațiilor bilaterale pentru infracțiuni care au legătură cu România, cu SUA și și cu alte state din regiunea sud-est europeană.

„Activitatea care se va derula în Centru va contribui foarte mult la consolidarea cooperării în domeniul combaterii traficului de droguri, traficului de persoane, fraudelor financiare, criminalității economice, precum și la intensificarea schimbului de date cu autoritățile americane privind migrația ilegală. Sunt convins că acest Centru va contribui la soluționarea unui număr mult mai mare de cazuri de criminalitate transfrontalieră și va fi un adevărat HUB pentru cooperarea cu statele vecine”, a declarat Lucian Bode.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore, detalii aici

Bilanțul intervențiilor din ultimele 24 de ore. Citiți aici

Activități de prevenire desfășurate la Festivalul CF MOTO DAYS ADVENTURE FEST de la Mioveni. Vezi aici

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Vezi aici

Sari la conținut