Comunicat de presă

În data de 19.10.2023, în cadrul discuțiilor purtate la Luxemburg, la secțiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, statele membre au făcut o analiză aprofundată cu privire la starea generală a spațiului Schengen.

Cu această ocazie, delegațiile României și Bulgariei au prezentat măsurile adoptate în vederea consolidării controlului frontierelor și întăririi securității UE.

Un punct central al intervenției delegației României a constituit-o prezentarea rezultatelor excelente ale Proiectului-pilot agreat de România cu Comisia Europeană în luna martie 2023, care a fost implementat la frontiera cu Serbia în ultimele 6 luni.

Printre rezultatele concrete ale acestui proiect amintim: o legislație națională actualizată, mai eficientă, în materie de azil și returnare, participarea la Programul Frontex Servicii Comune de Reintegrare, un sistem informatic de gestionare a cazurilor de returnare aliniat sistemului IT al Agenției Frontex, echipamente și sisteme performante de control al frontierei.

Comisarul european pentru afaceri interne, doamna Ylva Johansson, s-a arătat impresionată de succesul proiectului, subliniind că, prin rezultatele excelente ale măsurilor puse în aplicare de România, acesta este un model pentru toate statele membre. A apreciat, de asemenea, că prin acțiunile demonstrate, autoritățile române pun în aplicare, în avans, prevederile noului Pact privind migrația și azilul.

Încă de la începutul discuțiilor pe marginea stării spațiului Schengen și în susținerea intervenției comisarului european, o serie de state membre au intervenit activ în favoarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen.

De asemenea, Președinția spaniolă a Consiliului a reconfirmat că finalizarea procesului de aderare este o prioritate a sa, pentru care va continua să lucreze și speră că aceasta va fi un succes.

Delegația MAI a fost condusă de dl. Secretar de stat Cătălin Necula, participarea ministrului de interne fiind împiedicată din motive de ordin medical (Sars Cov).


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Educație rutieră pentru viitor: Ghiduri de educație rutieră pentru elevi, realizate de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației. Detalii aici

14 persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI. Detalii aici

Pentru siguranța frontierei de stat, polițiști de frontieră au acționat cu 913 mijloace de mobilitate.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 784 de conducători auto

Aplicația eDAC își dovedește utilitatea și eficiența: 34 de alerte au fost semnalate

28 de persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI

Sari la conținut