Comunicat de presă

Polițiștii, polițiștii de frontieră, jandarmii și pompierii au fost la datorie și în penultima zi a minivacanței prilejuite de Ziua Națională a României și Sărbătoarea Sfântului Andrei, principalele linii de acțiune fiind prevenirea și combaterea infracționalității, siguranța rutieră, menținerea ordinii și siguranței publice, supravegherea frontierei de stat și gestionarea eficientă a situațiilor de urgență.

În ultimele 24 de ore, personalul structurilor operative ale Ministerului Afacerilor Interne a intervenit la 4.234 de evenimente, dintre care 2.754 circumscrise menținerii ordinii publice și 1.480 pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Având în vedere valorile crescute ale traficului rutier, precum și condițiile meteorologice specifice sezonului rece, polițiștii rutieri au acționat, la nivelul întregii țari, pentru fluidizarea circulației pe cele mai aglomerate drumuri, prevenirea accidentelor și depistarea conducătorilor auto care pot reprezenta un pericol.

În urma acțiunilor din teren, pentru încălcări ale legislației specifice, au fost retrase 611 permise de conducere (dintre care 108 pentru consum de alcool și 7 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise), precum și 296 certificate de înmatriculare.

În ultimele 24 de ore, la nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 912 posibile infracțiuni, peste 23% dintre acestea fiind sesizări din oficiu. Echipajele de ordine publică au prins în flagrant 146 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 155 de fapte penale.  Față de 18 de persoane au fost dispuse măsuri preventive.

În plus, au fost depistate 10 persoane urmărite național sau internațional.

Tot în cursul zilei de ieri, polițiștii și jandarmii au constatat 7.910 contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 3,1 milioane de lei.

Pompierii au efectuat 18 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 93 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 192.000 lei.

În ultimele 24 de ore, echipajele MAI de intervenție în situații de urgență au desfășurat 1.220 de misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 62 pentru stingerea de incendii și 7 pentru descarcerare.

Pe parcursul intervențiilor pompierilor, au fost salvate 11 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 12 misiuni aero-medicale, fiind salvate 9 persoane aflate în situații de urgență.

Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.453 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 148.909 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 3 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 30,1%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 32.765 de mijloace de transport și 120.883 de persoane, dintre care 8.596 cetățeni ucraineni.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân mobilizate pentru ca cetățenii să se bucure, fără incidente, de ultima zi a minivacanței.

Pentru a ajunge cu bine la destinație, le recomandăm cetățenilor să se intereseze din timp asupra condițiilor de drum și a măsurilor care ar putea fi luate în contextul valorilor crescute de trafic.

Recomandăm șoferilor să respecte normele rutiere și să adopte o conduită preventivă in trafic.

De asemenea, recomandăm prudență în planificarea deplasărilor în zone pentru care sunt prognozate fenomene meteo periculoase!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Acțiuni ale polițiștilor pentru creşterea gradului de siguranţă feroviară. Detalii aici

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Peste 26.000 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici

664 de șoferi au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol. Detalii aici

Sari la conținut