Consolidarea cooperării dintre România și Regatul Țărilor de Jos: întâlnirea dintre ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și E.S. Willemijn van Haaften

În data de 18 martie 2024, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere cu E.S. Willemijn  van Haaften, ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos la București.

În cadrul discuțiilor, demnitarul român a evocat viziunile similare ale celor două ministere de Interne, român și federal olandez, pe teme de interes la nivel european, precum securitatea internă și dezvoltarea capacității statelor de a răspunde eficient unor provocări precum pandemii, schimbări climatice etc.

În ceea ce privește domeniul afacerilor interne, relația de cooperare între cele doua ministere de Interne este foarte bună și vizează în special colaborarea polițienească, situațiile de urgență și lupta anticorupție, existând premisele necesare pentru dezvoltarea acesteia. De asemenea, vicepremierul, ministrul Afacerilor Interne Predoiu a precizat importanța pe care Ministerul Afacerilor Interne o acordă combaterii și prevenirii traficului de persoane și traficului de droguri, subiecte aflate pe lista priorităților ministerului.

E.S. doamna Willemijn van Haaften a amintit principalele obiective ale mandatului său și importanța pe care o acordă dezvoltării relației de cooperare în domeniul afacerilor interne. Pentru partea olandeză prezintă interes dezvoltarea cooperării între agențiile de aplicare a legii cu competențe în combaterea criminalității organizate, cele două părți având o cooperare foarte bună atât în plan bilateral, cât și în cadrul formatelor de lucru existente la nivel european.

Referitor la subiectul aderării României la spațiul Schengen, ministrul Predoiu a menționat măsurile de pregătire luate la nivel național în contextul eliminării controalelor aeriene și maritime, începând cu finalul lunii martie. Acestea sunt de ordin legislativ, instituțional, procedural, tehnic, logistic și de comunicare publică și urmăresc adaptarea la noile realități operaționale și legislative.

Diplomatul olandez a transmis felicitări părții române pentru rezultatele pozitive obținute în avansarea dosarului privind aderarea la spațiul Schengen, acestea fiind dovada eforturilor susținute depuse de-a lungul ultimilor ani și a asigurat partea română cu privire la sprijinul pe care Olanda îl va acorda în continuare României pentru extinderea acquisului comunitar Schengen cu privire la frontierele terestre.

Ministrul român a mulțumit pentru această poziție și a subliniat faptul că România este un stat care combate migrația ilegală, îndeplinește criteriile Schengen și aplică acordurile Dublin exemplar în rândul Statelor Membre ale Uniunii Europene și că extinderea acquisului comunitar Schengen la frontierele terestre este un proces ireversibil care trebuie finalizat cât mai rapid, atât din perspectiva națională, cât și din perspectiva construcției europene.

Ministrul român a subliniat, de asemenea, interesul părții române de a intensifica cooperarea polițienească pentru combaterea crimei organizate, a traficului de droguri și traficului de persoane, a criminalității transfrontaliere, în general.

În încheiere, participanții la discuții și-au exprimat convingerea cu privire la continuarea colaborării în aceeași manieră pozitivă și dezvoltarea acesteia în domenii de interes comun.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Județul Timiș: trafic îngreunat pe autostrada A1 Deva – Nădlac. Citiți mai mult

Trafic restricționat pe A2 București-Constanța, pentru efectuarea de lucrări. Detalii aici

Bilanțul misiunilor pompierilor din ultimele 24 de ore. Detalii aici

24 de percheziții într-un dosar de trafic de droguri și operațiuni cu psihoactive. Detalii aici

Educație rutieră pentru viitor: Ghiduri de educație rutieră pentru elevi, realizate de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației. Detalii aici

Sari la conținut