Declarație de presă

Astăzi, 25 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă referitoare la activitățile derulate de structurile MAI pentru menținerea ordinii publice de la începutul campaniei electorale și stadiul pregătirilor pentru alegerile locale.

Regăsiți, mai jos, textul declarației:

Astăzi, 25 iunie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă referitoare la activitățile derulate de structurile MAI pentru menținerea ordinii publice de la începutul campaniei electorale și stadiul pregătirilor pentru alegerile locale.

Regăsiți, mai jos, textul declarației:

Vă mulțumim pentru prezența la această declarație de presă referitoare la stadiul pregătirilor pentru alegerile locale parțiale din acest sfârșit de săptămână. Așa cum știți duminică în 36 de localități din 23 de județe se vor organiza alegeri locale parțiale pentru funcția de primar, respectiv pentru consiliul local.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian BODE, a aprobat un Plan de Măsuri referitor la principalele responsabilități ale MAI în legătură cu procesul electoral: asigurarea protecției buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării, pe timpul operațiunilor de tipărire, transport și depozitare, menținerea ordinii publice pe întreaga perioadă electorală, cu accent pe ziua votului, asigurarea protecției secțiilor de votare și soluționarea cu celeritate a sesizărilor privind incidentele electorale.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne și-au îndeplinit toate sarcinile pe care le aveau în competență pentru desfășurarea scrutinului electoral în condiții de legalitate și de siguranță.

În ziua votului vor fi mobilizați peste 1.000 de angajați MAI pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona secțiilor de vot, cercetarea sesizărilor privind săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni electorale și constituirea rezervelor de intervenție.

Precizez că echipajele de polițiști și jandarmi vor asigura protecția celor 176 de secții de votare inclusiv  în noaptea de sâmbătă spre duminică.

De la nivelul IGPR și al IGJR au fost desemnați ofițeri pentru activități de sprijin a  structurilor  din cele 23 de județe în care se desfășoară alegeri. Astăzi are loc instruirea acestora și, ulterior, deplasarea către județele repartizate.

Alegătorii români își pot exercita dreptul de vot numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Vă reamintim că actele de identitate care au expirat începând cu data de 01 martie 2020, își mențin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Deci cetățeanul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021 își poate exercita dreptul de vot în baza acestui document.

Au dreptul să voteze toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor care se află sub efectul unei hotărâri judecătorești definitive prin care li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.

Alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secția de votare unde este arondată adresa la care își are domiciliul sau reședința, după caz.

Vă reamintim că și la alegerile locale de duminică va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal.

Prezența oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral al secției de votare, al persoanelor acreditate,  al candidaților și nici operatorul de calculator.

Preşedintele biroului electoral ale secției de votare poate lua măsuri pentru ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Cetățenii Uniunii Europene, adică cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reședința în țara noastră, au dreptul de a vota în aceleași condiții ca și cetățenii români. Ei pot vota pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

În ceea ce privește campania electorală, care se încheie oficial mâine la ora 7, aceasta s-a desfășurat în condiții de normalitate, fără să fie înregistrate incidente deosebite.

De la începutul campaniei electorale, efectivele MAI au asigurat ordinea și liniștea publică la 64 de manifestări electorale organizate în 27 de localități din 12 județe. Pentru ziua de astăzi sunt programate trei manifestări electorale.

Au fost sesizate 22 de incidente electorale dintre care 14 confirmate, 4 neconfirmate și 4 în curs de verificare. În urma activităților de cercetare desfășurate de polițiști până acum s-au constatat 8 infracțiuni dintre care patru pentru coruperea alegătorilor.

S-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale, dintre care: două amenzi în valoare de 15.600 de lei și două avertismente scrise.

Permiteți-mi să prezint acum o serie de contravenții și infracțiuni prevăzute de actele normative care privesc alegerile locale.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 de lei.

Aceeași amendă se poate aplica persoanelor care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot.

Persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat pot primi amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.

Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceeași pedeapsă  va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat efectivelor care vor fi mobilizate în ziua alegerilor să acționeze cu profesionalism și responsabilitate, iar sesizările de incidente electorale să fie soluționate cu imparțialitate indiferent de opțiunile politice ale persoanelor implicate.

Vă reamintim că toate persoanele participante la procesul electoral au obligația de a respecta măsurile de protecție sanitară, precum purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor la intrarea în secția de votare și respectarea distanței fizice.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Educație rutieră pentru viitor: Ghiduri de educație rutieră pentru elevi, realizate de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației. Detalii aici

14 persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI. Detalii aici

Pentru siguranța frontierei de stat, polițiști de frontieră au acționat cu 913 mijloace de mobilitate.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 784 de conducători auto

Aplicația eDAC își dovedește utilitatea și eficiența: 34 de alerte au fost semnalate

28 de persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI

Sari la conținut