Declarație de presă cu privire la măsurile dispuse la nivelul MAI în acest sfârșit de săptămână

Astăzi, 30 aprilie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă, la sediul MAI. Redăm, mai jos, conținutul  declarației:

„Bună ziua!

Doamnelor și domnilor,

În contextul intensificării discuțiilor din spațiul public despre intenții de a ignora în acest sfârșit de săptămână prevederile Ordonanțelor Militare privind restricțiile de circulație, dorim să vă asigurăm că la nivelul  Ministerului Afacerilor Interne au fost luate toate măsurile pentru a putea asigura o prezență suplimentară a efectivelor de ordine publică la nivelul întregii țări, în special în zonele și pe traseele care sunt, în mod tradițional, aglomerate cu ocazia Zilelor de 1 și 2 Mai.

Aproximativ 36.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră, sprijiniți de lucrători de la alte structuri operative, precum și de polițiști locali și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale, vor fi pregătiți să acționeze zilnic pentru protejarea cetățenilor.

Una dintre principalele misiuni va fi descurajarea persoanelor care intenționează să efectueze deplasări din alte motive decât cele prevăzute în Ordonanțele Militare și pot contribui astfel la răspândirea noului coronavirus.

În toată țara, vor fi organizate puncte fixe de verificare și patrule mobile formate din polițiști și jandarmi.

Pentru cazurile grave, vor fi pregătite să acționeze peste 150 de grupe de intervenție formate din 4 până la 10 lucrători MAI. În plus, pentru sprijin, în teren se vor afla și echipaje ale Poliției și Jandarmeriei canine, dar și ale Jandarmeriei călare.

Efectivele de ordine publică vor avea în atenție traseele de deplasare către regiunile turistice, spațiile de agrement și alte zone în care, în perioade de normalitate, se organizează diferite activități în aer liber, picnicuri, petreceri.

Pentru depistarea persoanelor care cu bună știință încalcă restricțiile de circulație, echipajele de la sol vor beneficia de sprijin aerian din partea aeronavelor Inspectoratului General de Aviație.

Polițiștii și jandarmii vor verifica, de asemenea, respectarea interdicțiilor impuse persoanelor aflate în izolare sau în carantină, patrulând inclusiv în zona spitalelor și a spațiilor de carantină.

Având în vedere că noul coronavirus poate fi răspândit și de persoane care nu prezintă simptome specifice, precum tuse, febră, sau dificultăți de respirație, este necesar ca toți cetățenii să respecte  restricțiile de circulație și celelalte măsuri dispuse de autorități pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Înțelegem că respectarea restricțiilor poate fi dificilă, mai ales cu ocazia unor Sărbători, a unor zile în care eram obișnuiți să fim alături de rude și prieteni, dar fără sprijinul cetățenilor prin asumarea regulilor de distanțare socială, există riscul creșterii numărului cazurilor de îmbolnăvire și implicit de pierderi de vieți omenești.

Pe lângă respectarea măsurilor dispuse de autorități pentru a proteja sănătatea oamenilor, recomandăm aplicarea regulilor de protecție individuală, în special cele de igienă. Sfaturi utile regăsiți pe site-urile Guvernului, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și pe cele indicate prin comunicările publice ale Grupului de Comunicare Strategică.

Ținând cont de faptul că de la începutul pandemiei constatăm o creștere a numărului de știri false cu privire la evoluția situației epidemiologice din țara noastră și la măsurile luate de autorități în sprijinul populației, reiterăm recomandarea de a vă informa doar din surse oficiale și nu de pe acele site-uri care urmăresc decredibilizarea autorităților și scăderea eficienței măsurilor luate până acum.

În ceea ce privește gestionarea situațiilor de urgență, în următoarele zile sunt pregătiți să intervină aproximativ 5.700 de pompieri cu 3.400 de mijloace auto echipate pentru diverse tipuri de misiuni precum stingerea incendiilor, descarcerare și acordarea primului-ajutor.

Pentru transportul pacienților care au nevoie urgentă de asistență medicală de specialitate pot interveni elicopterele și avionul Cessna din dotarea Inspectoratului General de Aviație.

În acest sfârșit de săptămână, peste 4.500 de polițiști de frontieră vor asigura zilnic misiunile de  supraveghere şi control la graniță. De asemenea, vor acționa ca forțe de sprijin alături de echipajele Poliției și Jandarmeriei, în alte misiuni operative pentru aplicarea măsurilor dispuse prin ordonanțele militare.

Doamnelor și domnilor,

Vă asigurăm că în această perioadă, pe lângă activitățile de limitare a răspândirii noului coronavirus, structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să intervină în orice moment în sprijinul cetățenilor aflați în pericol, dar și pentru prevenirea și combaterea contravențiilor și a infracțiunilor de orice fel.

Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a solicitat  efectivelor mobilizate în aceste zile să dea dovadă de profesionalism în îndeplinirea misiunilor, manifestând solicitudine față de cetățenii de bună-credință și fermitate față de cei care, în mod deliberat, încearcă să comită fapte ilegale și să zădărnicească eforturile de a limita răspândirea noului coronavirus.”

Declarații de presă la sediul MAI

Declarații de presă la sediul MAI

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Joi, 30 aprilie 2020


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Direcția Generală Anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne, 19 ani de activitate. Detalii aici

Percheziții la persoane cercetate pentru infracțiuni economico-financiare. Citește mai mult

Peste 70.000 țigarete descoperite de polițiștii de frontieră români și bulgari în trei mijloace de transport, în PTF Calafat Vidin

Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 499 de conducători auto.Detalii aici

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 154 de autori de infracțiuni. Detalii aici

Peste 29.400 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Citiți mai mult

Percheziții într-un caz de spălarea banilor. Detalii aici

Sari la conținut