Astăzi, 29 septembrie 2020, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație depresă cu privire la activitățile desfășurate de efectivele MAI în contextul desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din data de 27 septembrie 2020.
Regăsiți, mai jos, textul declarației și imagini de la activitate:
„La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost realizată o analiză a modului în care au decurs alegerile locale din punct de vedere al menținerii ordinii publice la nivel național și al modului în care s-a acționat în urma semnalării unor incidente electorale, care sunt de competența MAI.
Concluzia este că în ziua alegerilor a fost menținut climatul general de ordine publică și s-a asigurat o intervenție rapidă la toate sesizările privind producerea unor contravenții și infracțiuni, fiind luate măsuri imediate de începere a verificărilor și de aplicare a sancțiunilor.
Mobilizarea suplimentară față de o zi obișnuită a efectivelor MAI, la nivelul întregii țări, a avut drept obiectiv principal prevenirea faptelor ilegale.
Așa cum știți pe parcursul zilei de duminică am transmis periodic informații cu privire la numărul de sesizări primite și modul de soluționare al acestora.
De la ultima ieșire publică, respectiv ora 18.00, și până la finalizarea procesului de vot au mai fost primite 316 sesizări dintre care 206 nu s-au confirmat în urma verificărilor.
Față de 47 de semnalări se fac în continuare cercetări pentru a se stabili dacă cele sesizate se confirmă sau nu și pentru a dispune măsuri legale, dacă este cazul.
Angajații MAI au aplicat, de asemenea, 17 amenzi în valoare de peste 82 de mii de lei și 67 de avertismente scrise.
Au fost constatate 95 de fapte penale, fiind cercetate 102 persoane.
O să prezint și câteva exemple de incidente sesizate:
IPJ Alba a fost sesizat prin plângere penală de către un primar cu privire la faptul că a fost amenințat cu moartea prin intermediul rețelelor de socializare. În urma activităților desfășurate au fost identificați cei doi autori și s-a luat măsura reținerii.
Polițiștii bihoreni s-au sesizat din oficiu după ce în spațiul public au apărut informații cu privire la faptul că la o secție de votare din Oradea un alegător a primit un buletin de vot cu ștampila VOTAT aplicată deja.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că un votant a primit 5 buletine de vot în loc de 4, fapt ce a fost observat de către un membru al comisiei înainte de a fi introduse în urnă, buletinul de vot fiind retras pentru anulare.
Buletinul în cauză a fost însă pus pe o masă din secția de votare unde ulterior a fost așezat un calup de buletine neștampilate care au fost distribuite alegătorilor și astfel, la un moment dat, buletinul de vot care trebuia anulat a ajuns la un alt alegător. Acesta a sesizat comisia, iar buletinul de vot în cauză a fost anulat.
În Mureș, un candidat la funcția de consilier local a însoțit două persoane vârstnice în cabina de vot, la solicitarea acestora. A fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 600 de lei.
Un alt caz: lucrătorii din cadrul IPJ Tulcea s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot după ce trei cetățeni sirieni au votat fără a avea acest drept.
După încheierea procesului electoral, la nivel național s-au desfășurat manifestări spontane de susținere a unor candidați în 120 de localități din 28 de județe la care au participat peste 13.000 de persoane.
Pentru menținerea măsurilor de ordine publică și asigurarea protecției participanților au fost angrenați aproximativ 2.000 de angajați MAI.
Cu ocazia acestor manifestări au fost înregistrate și incidente: s-a întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire și alte violențe în județul Iași și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale – o amendă în valoare de 500 lei și un avertisment scris în județul Buzău.
În județul Alba, , un polițist a executat două focuri de armă în plan vertical pentru aplanarea unui conflict dintre două persoane
În ceea ce privește desfășurarea scrutinului, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții.
După închiderea secției de vot, președintele, în prezența membrilor biroului electoral, declanșează operațiunile de numărare a buletinelor de vot și de consemnare a rezultatului votării, aceste operațiuni fiind înregistrate audio-video.
Pe baza proceselor-verbale cu rezultatul numărării voturilor de la toate birourile electorale ale secțiilor de votare și, după soluționarea contestațiilor, birourile electorale de circumscripție procedează la totalizarea voturilor exprimate și la atribuirea mandatelor.
Vă reamintesc că pentru desfășurarea alegerilor locale în condiții de siguranță și legalitate, ministerul afacerilor interne a mobilizat peste 43.000 de angajați, dispozitivele de ordine publică fiind suplimentate în special în localitățile unde evaluările specialiștilor MAI semnalau anumite riscuri.
Județele cu numărul cel mai mare de localități în care au fost suplimentate efectivele în ziua alegerilor sunt Prahova, Dolj, Călărași, Mehedinți și Dâmbovița.
Ministerul Afacerilor Interne a luat măsuri pentru menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în localitățile țării, pe întreaga perioadă electorală și, în mod deosebit, în ziua votării, dar și în pre-ziua votului și în zilele ulterioare.
În ziua alegerilor, efectivele MAI au fost responsabile cu asigurarea măsurilor de protecție la secțiile de votare, iar după încheierea votării, au asigurat protecția dosarelor întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare, pe timpul transportului acestora la birourile electorale ierarhic superioare.
La acest moment, este în curs de finalizare misiunea de pază a transporturilor proceselor-verbale de la Birourile Electorale către Judecătorii, respectiv Tribunale.
Conform legii, structurile ministerului afacerilor interne nu au fost implicate în desfășurarea propriu-zisă a procesului de vot sau în numărarea voturilor și stabilirea rezultatului alegerilor.
Conducerea ministerului mulțumește tuturor angajaților MAI pentru efortul, promptitudinea și profesionalismului de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor pentru desfășurarea în condiții de siguranță a alegerilor.”
Declarație de presă – purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog
Declarație de presă – purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog
Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Marţi, 29 septembrie 2020