Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Clubului Sportiv Dinamo București

Bună ziua tuturor!

Bună ziua Dinamo București!

Încep acest discurs prin a mă înclina în fața Istoriei dinamoviste, în fața gloriilor sportive dinamoviste, trecute și prezente, în fața dumneavoastră, sportivii, antrenorii, medicii, asistenții, preparatorii fizici ai Clubului Dinamo București, nu în ultimul rând, suporterii clubului Dinamo București, tuturor celor care direct sau indirect luptați pentru Dinamo, pentru munca, performanța și rezultatele dumneavoastră!

Gândind la aceste câteva cuvinte pe care am deosebita onoare să vi le adresez în calitate de ministru al Afacerilor Interne, mi-am pus întrebarea cum poți defini cel mai bine Dinamo, ce este, la urma urmei, Dinamo, ce înseamnă Dinamo, dincolo de partea formal-instituțională a lucrurilor.

Desigur, înainte de orice, Dinamo este așa cum am vazut, Istorie, și nu orice fel de Istorie, ci Istorie glorioasă. În același timp, Dinamo este o Istorie plină de premiere și o Istorie Națională, pentru că sportivii săi nu au adus doar glorie clubului, ci și României.

Să ne aducem aminte!

În 14 mai 1948, într-o clădire de pe strada Lipscani, a fost semnat actul de înființare a Clubului Dinamo București. La scurt timp, la începutul anilor 1950, Dinamo s-a așezat în baza sportivă din Șoseaua Ștefan cel Mare pentru a construi un destin la fel de mare precum cel al marelui voievod.

Echipa de fotbal a fost cea care a dat prima premieră din istoria clubului Dinamo. Rezultată din fuziunea a două echipe bucureștene, Unirea Tricolor București și Maccabi București,  Dinamo a câștigat pentru prima dată campionatul în 1955. În 1956 a jucat pentru prima oară în CCE, înființată cu un an înainte. A învins la București pe Galatasaray Istanbul cu 3-1, pentru a se califica mai departe după 1-2 la Istanbul. Au urmat și alte titluri de campioană, au urmat și alte performanțe și alte premiere.

Tot echipa de fotbal a fost prima echipă românească ce s-a calificat într-o semifinală a CCE, în sezonul 1983-1984, și prima echipă românească ce s-a calificat într-o semifinală de Cupa Cupelor, în sezonul 1989-1990.

Pe vremea aceea, Dinamo se lupta de la egal la egal cu coloși precum Inter Milano, Liverpool sau Hamburg. Greu de uitat execuția lui Orac din lovitură liberă din meciul cu Inter, disputat în „Groapă”, în Ștefan cel Mare, pe o ploaie măruntă și rece sau torpila expediată de Gigi Mulțescu de la 40 de metri cu care a perforat poarta lui Hamburg SV.

Fotbalul dinamovist a dat României nenumărate alte talente, de la frații Nunweiller, la Lucescu, Dinu, Lupescu, Dudu Georgescu, de două ori Gheata de Aur a Europei, și Florea Dumitrache, de la Moraru și Prunea, la Mateuț și, de ce nu, buzoianul adoptat de Dinamo, Alexandru Nicolae.

Dinamo a marcat o premieră și în canoe.

Leon Rotman este primul campion olimpic la canoe la JO din 1956, aur la proba de canoe simplu 10.000 m. Domnul Rotman este aici în sală. Mă înclin în fața dumneavoastră! El a deschis drumul lui Vasile Dîba, primul campion olimpic roman la kaiac, aur la Montreal în 1976 la proba de 500 de metri și bronz la proba de 1000 de metri. Tot Vasile Dîba a mai adus clubului Dinamo și României argint și bronz la JO Moscova 1980 și 5 medalii mondiale.

Acești doi pionieri anunțau lumii că avem ceva major de spus și demonstrat în kaiac-canoe. Și așa a fost! Dinamo și prin Dinamo, România a dat lumii pe marii, uriașii Elisabeta Lipă, 8 medalii olimpice, Ivan Patzaichin 7 medalii olimpice și Georgeta Andrunache 6 medalii olimpice, cele mai multe de aur, pe lângă alte multiple medalii mondiale și europene. Nu cred că există vreun club European care se poate mândri cu așa ceva.

Înot. Altă premieră. Carmen Bunaciu, prima medaliată a României la Campionatele mondiale de Natație de la Guayaquil din 1982, argint, după ce în 1979 câștigase aur la 100 m spate și aur la 200 m spate la Universiada din Mexico City.

Alte premiere în tenis. Virginia Ruzici, Roland Garros 1978, primul turneu de Grand Slam câștigat de tenisul feminin românesc, 6-2, 6-2 în finală cu Mima Jausovici, au urmat 12 alte mari titluri de campioană internațională. Nu putem să nu menționăm aici și pe Ion Țiriac, deschizător de drumuri europene și mondiale în tenisul masculin, multiplu campion și stâlp al echipei naționale de Cupa Davis, alături de genialul Ilie, al cărui singur defect este că a fost stelist.

Am evocat doar câteva discipline și câțiva campioni, dar putem continua cu scrima, lupte, atletism, polo, baschet, gimnastică, volei și desigur, handbal, toate cele 34 de discipline ale clubului. Dan Grecu, Mihai Covaliu, Marius Urzică, Teodora Ungureanu, Petre Ivănescu, Ghiță Licu, Valentin Samungi, Cornel Durău, Mircea Bedivan, Mircea Grabovschi, Tuto­van, Câta-Chițiga, Dumănoiu, Gârleanu, Sandu Vinereanu sau Dan Niculescu, Francisc Vaștag sau Marian Drăgulescu, Octavian Belu și mulți alții au adus glorie clubului Dinamo și României.

Dragi prieteni,

Am putea petrece întreaga zi și probabil multe alte citând numele foștilor și actualilor mari campioni dinamoviști, din păcate acest lucru nu este posibil și nu ne rămâne decât să evocăm in corpore performanța lor.

Dinamo este cel mai galonat club al sportului românesc.

De-a lungul timpului, sportivii dinamoviști au un total remarcabil de 131 de medalii olimpice, 1.378 de medalii la Campionatele Mondiale și 2.133 la Campionatele Europene. Aceste realizări nu sunt doar cifre, ci mărturii ale profesionalismului, pasiunii și sacrificiului cu care fiecare sportiv și-a dedicat cariera excelentă.

Suntem clubul cu cele mai multe titluri naționale la discipline precum polo, baschet masculin, volei masculin, volei feminin. Handbalul și fotbalul sunt de asemenea discipline fanion cu zeci de titluri naționale, cupe ale României și super cupe ale României câștigate.

Dinamo înseamnă, așadar, o Istorie de Aur și un palmares excepțional.

Însă Dinamo înseamnă și prezent.

Felicit cea mai mare performanță obținută recent la jocurile de echipă, realizată de echipa masculină de handbal care, pe lângă câștigarea celui de-al 20-lea titlu național, s-a calificat, în premieră, la Turneul Final al European League.

Le urez succes, mai ales că luna aceasta urmează să dispute meciuri importante împotriva unor echipe consacrate din Germania.

Vreau să menționez și performanța echipei de rugby, care a reușit even­tul în sezonul 2023, câștigând Campionatul Național și Cupa României.

Mă bucur să văd că înfloresc și alte discipline la Dinamo. Au luat naștere Academia de Înot și Academia de Taekwondo.

Am încredere că sportivii vor fi motivați de performanțele anterioare și vor avea rezultate notabile la cea mai mare competiție care va avea loc anul acesta, Jocurile Olimpice de la Paris.

Fie că vom urmări competițiile de natație, unde va concura înotătorul David Popovici, fie că vom urmări echipajale de canotaj, pe gimnastul Andrei Muntean sau pe alți sportivi care se vor alătura echipei olimpice, susținerea întregului colectiv al MAI și al românilor iubitori de sport va fi, ca întotdeauna, necondiționată.

Dinamo trebuie să însemne însă și viitor.

Ministerul Afacerilor Interne a susținut și continuă să susțină performanța. S-au alocat anul acesta resurse pentru investiții. Le sunt recunoscător tuturor celor care s-au implicat, angajaților clubului, dar și sportivilor care au motivat aceste investiții.

În această perioadă, eforturile se concentrează pe construirea noului stadion de fotbal, un proiect major de dezvoltare a bazei sportive a CS Dinamo, realizat în colaborare cu Compania Națională de Investiții, pe care sperăm să-l vedem finalizat cât mai curând. Suntem în grafic cu acest proiect.

Am alocat recent fonduri, la propunerea domnului Lupescu, și pentru refacerea terenurilor pentru copii și juniori ca măsură tranzitorie până la edificarea marelui stadion.

Dincolo de toate aceste referințe de palmares, Dinamo înseamnă un spirit, o atitudine și un atașament fără rezerve la culorile și numele clubului.

Un mare scriitor spunea că sportul este o rețetă morală aplicată fizicului.

Extrapolând, nimic din palmaresul lui Dinamo nu se putea obține fără valori morale puternice, fără caracter, fără ambiție, fără organizare.

Este ceea ce trebuie să facem mai departe pentru a reclădi, relansa gloria lui Dinamo.

Înainte de a fi un exercițiu fizic, sportul de performanță este un test de caracter, voință și știință, plus management și suport logistic.

E important ca Ministerul să inițieze și să continue pe mai mulți ani un program de relansare a Clubului Dinamo în elita europeană cu multiple discipline, să își constituie o bază de selecție și pregătire, să devină un model de profesionalism și performanță și, nu în ultimul rând, de educație morală în societatea românească.

Este posibil acest lucru. Este realist și ține doar de noi să îl realizăm!

Dragi prieteni,

Am reflectat și nu am găsit decât trei fraze adecvate cu care pot încheia acest discurs.

Respect, Dinamo!

La mulți ani Dinamo!

Hai Dinamo!

                      


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Percheziții ale polițiștilor Capitalei într-un dosar de camătă și șantaj, detalii aici

Întâlnirea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu jurnaliști germani și austrieci, detalii aici

Bulgaria și România continuă colaborarea activă și eficientă în protejarea frontierelor externe ale UE și în combaterea criminalității transfrontaliere, detalii aici

Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la începerea lucrărilor la noul sediu al Spitalului de urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, detalii aici

Sari la conținut