Distincții acordate de Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, pompierilor și salvatorilor voluntari, în contextul celebrării Zilei Pompierilor Români

 

Astăzi, 14 septembrie a.c., zi de sărbătoare a creștin-ortodocșilor, „Înălțarea Sfintei Cruci”, la sediul MAI, a fost organizat un eveniment în onoarea partenerilor instituționali și a pompierilor care sunt adevărați eroi pentru cetățeni, în situații de urgență.

Cu această ocazie, plutonier major George Stroilescu, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, a fost desemnat Pompierul de onoare al anului 2020, iar plutonier adjutant șef Constantin-Cristian Bîrsanu, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Suceava, a fost desemnat Salvatorul de onoare al anului 2020, ambii primind Emblema de onoare a MAI din partea Ministrului Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela.

Plt. maj. Stroilescu George, în luna martie, în timpul unei intervenții de stingere a incendiului, a salvat viața unui bărbat în vârstă de 79 de ani, blocat în locuința sa cuprinsă de flăcări. Plt. adj. șef Bîrsanu Constantin-Cristian, aflat în timpul liber, în luna decembrie 2019, a salvat viața unei tinere căzute într-o fântână de 31 metri, în condiții și cu mijloace rudimentare.

De asemenea, domnul Ion Marcel Vela a acordat o serie de distincții partenerilor instituționali, care, în activitatea lor de voluntariat, au obținut rezultate remarcabile, fiind un real sprijin pentru comunități, și anume: Asociația Salvatorilor Voluntari Rescue 4×4, Clubul Câinilor Utilitari, Societatea Română a Radioamatorilor, Asociația Câinii SAR “ Gugulania” K9 Mountain Safety Team Caransebeș. În același cadru festiv, 39 de pompieri din cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență au primit din partea Ministrului Afacerilor Interne Emblema de onoare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în semn de apreciere pentru rezultatele și faptele deosebite prin care s-au remarcat, mulți dintre ei fiind în timpul liber.
Totodată, în memoria eroilor care și-au pierdut viața în timpul intervențiilor în diferite situații de urgență a fost ținut un moment de reculegere.

În încheiere, Ministrul Afacerilor Interne a mulțumit pompierilor și salvatorilor români: „[…] să ne gândim la cei care s-au jertfit de-a lungul anilor, care nu mai sunt printre noi.[…] s-au jertfit pentru România, pentru semeni, îndeplinindu-și misiunile, fiind acolo unde a fost nevoie de ei de fiecare dată. […] În acest minister întâlnești eroi, oameni care, îmbrăcând uniforma națiunii, având în suflet și în inimă drapelul României, au pășit într-o meserie, într-o profesie, într-o pasiune conștienți că poate undeva, cândva își vor jertfi chiar viața. Oferind o medalie, o plachetă este doar un simbol, un moment în care încercăm să vă mulțumim. […] Vă spun cu prietenie la mulți ani binecuvântați și, în același timp, nu vă ordon, vă rog să rămâneți sănătoși. România are nevoie de voi!”


Evenimentul s-a derulat cu respectarea regulilor pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus.


Alte articole:
Sari la conținut