Frontiera maritimă supravegheată cu drone de mari dimensiuni

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian BODE, a participat marți, 6 aprilie 2021, în portul Mangalia, la un exercițiu demonstrativ organizat de Garda de Coastă – Grupul de Nave Mangalia pentru a arăta facilitățile oferite de utilizarea Sistemului de supraveghere a frontierei maritime de stat cu drone de mari dimensiuni în zona de competenţă a Poliției de Frontieră la Marea Neagră.
Cu această ocazie, ministrul Lucian BODE a transmis: „România gestionează cea mai lungă frontieră externă a Uniunii Europene în lungime de 2070 de km, iar 250 de km sunt frontieră maritimă, ceea ce reprezintă o adevărată provocare din punct de vedere operativ. […] Schimbul de date maritime devine vital într-un context din ce în ce mai dinamic, în care este nevoie de informații în timp real extrem de valoroase pentru pregătirea unor reacții prompte din partea autorităților responsabile. Sunt convins că va exista o bună cooperare interinstituțională în utilizarea acestui nou tip de echipament, iar beneficiile operaționale nu vor întârzia să apară.”
Dronele de mari dimensiuni, model CAMCOPTER®️ S-100, permit executarea unor misiuni de supraveghere pe distanțe mari și de lungă durată, având capabilități de înregistrare, colectare, analiză și transmitere în timp real a datelor și informațiilor.
Noul sistem de supraveghere va permite detectarea timpurie a unor situații/evenimente/incidente și creșterea capacității de reacție și intervenție în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea și controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului și a faunei marine etc. De asemenea, se va eficientiza schimbul de date de interes operativ la nivel național și internațional.
Noul sistem de supraveghere este pus la dispoziție, cu titlu gratuit, de Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă pentru implementare de către autoritățile române pentru o perioadă de 6 luni, cu posibilitate de prelungire.


Alte articole:
Sari la conținut