Intensificarea cooperării polițienești și susținerea parcursului european al Albaniei pe agenda discuțiilor dintre ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și Igli Hasani, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Albania

În data de 4 iunie 2024, Cătălin Predoiu, Viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, a avut o întrevedere cu domnul Igli Hasani, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Albania.

Cei doi demnitari au evocat faptul că între cele două țări există, la nivel politic și tehnic, contacte susținute pe diferite subiecte de interes comun, care au ca fundament legături istorice și tradiționale.

Există relații de cooperare profunde, care trebuie dezvoltate pe mai departe, pe teme de interes la nivel regional și european.

Ministrul Predoiu a exprimat interesul pentru intensificarea cooperării polițienești, schimbului de date și informații în vederea combaterii criminalității organizate, cu accent pe traficul de droguri, care reprezintă principala prioritate a MAI.

A subliniat că relațiile româno-albaneze în domeniul afacerilor interne au cunoscut o dezvoltare consistentă, dovadă fiind, de exemplu,  întrevederea oficială între cei doi miniștri de interne în cadrul segmentului la nivel înalt al Comisiei ONU privind Stupefiantele (CND), organizat în perioada 14-15 martie 2024 la Viena și faptul că în luna iulie va avea loc la București întâlnirea șefilor de Poliție Națională din cele două țări.

Ministrul Predoiu a amintit activitățile susținute ale autorităților române pentru combaterea tuturor formelor de criminalitate organizată, în special trafic de droguri, trafic de ființe umane și migrație ilegală. În ceea ce privește combaterea traficului de droguri a evocat inițiativele de la nivelul UE în materie, la care România participă cu succes. A subliniat faptul că România lucrează bine cu toții vecinii și statele din regiune și dorește să dezvolte rețele regionale și internaționale de combatere a criminalității organizate.

„Rețelele de crimă organizată sunt din ce în ce mai complexe, interconectate, folosesc instrumente din ce în ce mai sofisticate, precum inteligența artificială. În acest sens și pentru a avea o șansă în fața acestor noi realități cu care ne confruntăm, trebuie să acordăm, pe de o parte, o atenție deosebită cooperării între state și schimbului de informații și pe de altă parte, pregătirii instituțiilor naționale pentru a putea duce cu succes această luptă. Este nevoie de reforme instituționale și legislative complexe, dotări de ultimă generație, pregătire și recompensare a personalului care este implicat în aceste activități de o manieră superioară față de ce există în momentul de față”, a declarat Cătălin Predoiu.

Demnitarul român a transmis susținerea României în parcursul european al Albaniei:

Politica națională a României este să sprijine Albania în parcursul european, dorim să împărtășim din experiența noastră, pentru că în contextul european și regional complex și dificil suntem „obligați” să cooperăm și să lucrăm împreună din ce în ce mai strâns.  Există diferite formate regionale și europene în care cele două țări ar putea extinde cooperarea, fiind în interesul ambelor părți să facă acest lucru; în plus, o cooperare întărită ar putea constitui un argument solid suplimentar în analizarea parcursului european al Albaniei.

Domnul Hasani a mulțumit pentru sprijinul ferm al României în procesul de negociere pentru aderarea la UE și a subliniat că România este un partener important în regiune, un prieten de nădejde, un model de urmat în multe domenii. Albania este conștientă de responsabilitățile sale și dorește accelerarea parcursului european, pentru crearea unui mediu și mai sigur pentru dezvoltarea turismului și afacerilor la nivel național.

A subliniat faptul că în ceea ce privește combaterea criminalității organizate România este o poveste de succes, Albania intenționând să profite de experiența și asistența României și să dezvolte pe mai departe, cooperarea foarte bună care există deja. Trebuie să întărim fundația puternică pentru combaterea criminalității organizate, pentru că nici un stat nu poate lupta individual cu acest flagel iar împreună suntem mai puternici. România și Albania sunt aliniate în multe aspecte și aparțin unei regiuni geografice și geopolitice complexe, la intersecția multor interese și problematici.

Pentru a ilustra importanța pe care o acordăm consolidării cooperării bilaterale ministrul Predoiu a subliniat că noua Strategie privind Asistența în domeniul Dezvoltării a României (2024-2027) prevede asigurarea de sprijin pentru Albania în vederea implementării unor proiecte relevante pentru aderarea la UE, inclusiv în domeniul protecției civile, care revine în responsabilitatea Ministerului Afacerilor Interne.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

  Acțiuni ale polițiștilor, pentru combaterea pescuitului ilegal. Detalii aici

26.704  de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici

167 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni. Detalii aici

645 de șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic. Detalii aici

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut