La datorie în sprijinul cetățenilor

În ultima săptămână, la nivel național, au acționat zilnic peste 21.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și angajați ai altor structuri ale MAI, pentru menținerea climatului de ordine și liniște publică, combaterea faptelor ilegale, intervenția în situații de urgență și oferirea de servicii publice de calitate cetățenilor.

O prioritate a fost asigurarea unei intervenții rapide la evenimentele semnalate prin numărul unic de urgență 112. Polițiștii au intervenit la peste 13.400 de​ astfel de solicitări ale cetățenilor, aproximativ 80% dintre acestea fiind confirmate.

De asemenea, structurile de poliție au executat aproximativ 1.500 de acțiuni planificate pentru a preveni și combate faptele ilegale. Au fost constatate 60.965 fapte contravenționale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de aproximativ​ 22.000.000 de lei. În plus, au fost confiscate bunuri în valoare de peste 340.000 de lei.

Totodată, la nivelul Poliției Române s-au înregistrat 5.179 de sesizări cu privire la posibile infracțiuni, cercetările fiind în derulare.

La nivel național, polițiștii au prins în flagrant peste 900 de autori de infracțiuni, au identificat 106 urmăriți național și internațional și 290 de făptuitori în dosarele care erau înregistrate cu autor necunoscut.

Pentru creșterea siguranței rutiere, efectivele Poliției au acționat pe drumurile aglomerate și cu risc crescut de producere a unor accidente. În decurs de o săptămână, au fost reținute peste 4.500 permise de conducere și 1.216​ certificate de înmatriculare.

De asemenea, efectivele de jandarmi au constatat 99 infracțiuni și au aplicat peste 2.500 de sancțiuni contravenționale în valoare de​ 641.140 de lei. În interval de o săptămână, jandarmii au asigurat măsurile de ordine și siguranță publică la 246 de evenimente publice.

În ceea ce privește intervențiile în situații de urgență, au fost desfășurate peste 10.500 de misiuni pentru acordarea de asistență medicală și ca urmare a manifestării unor situații de risc pentru cetățeni, cu o medie de peste 1.500 de intervenții în fiecare zi.

Au fost salvați din situații de pericol 65 de oameni și s-a acordat asistență medicală de urgență pentru peste 8.800 de persoane.

În scop preventiv, pompierii au efectuat 598 de controale, fiind identificate 64 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Pentru contravențiile depistate, angajații IGSU au aplicat 2.083 de sancțiuni în valoare de peste 662.500 lei.

În zona de competență a Poliției de Frontieră au fost constatate 285 de fapte ilegale, dintre care 150 infracțiuni și 135 contravenții. Polițiștii de frontieră au descoperit autovehicule furate în valoare de peste 430.000 de lei.

Pentru supravegherea, monitorizarea și controlul frontierei de stat, în cele 65 de puncte de trecere au acționat în medie zilnică peste 1.300 de polițiști de frontieră, iar în cele 81 de sectoare de frontieră au fost prezenți în medie zilnică, peste 3.000 polițiști de frontieră cu peste 1.000 de mijloace de mobilitate.

Inspectoratul General de Aviație a executat, cu 9 aeronave, 67 de misiuni aeriene, dintre care 65 aero-medicale și 2 de monitorizare a traficului rutier.

Ofițerii și agenții Inspectoratului General pentru Imigrări au efectuat 32 de acțiuni în urma cărora au fost depistați 54 de cetățeni străini cu ședere ilegală în România.​

La rândul lor, lucrătorii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție au desfășurat activități procedurale sub coordonarea procurorilor de caz. Ca urmare a activităților procedurale, în perioada de referință, au fost înregistrate 3 rechizitorii, 1 acord de recunoaștere rămas definitiv, iar alte 4 acorduri de recunoaștere sunt în pronunțare.

În ceea ce privește activitatea de eliberare a unor documente pentru cetățeni, prioritatea a fost soluționarea cu celeritate a cererilor. Astfel, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a soluționat 37.354 de cereri de eliberare a documentelor de identitate, iar la nivelul Direcției Regim Permise și Înmatriculări a Vehiculelor au fost emise aproximativ 20.000 de permise de conducere și în jur de 31.000 certificate de înmatriculare.

Totodată, Direcția Generală de Pașapoarte a emis peste 26.000 de pașapoarte, dintre care 22.834 pașapoarte simple electronice​ și aproximativ 3.300 pașapoarte simple temporare.


Alte articole:
Sari la conținut