În ultimele zile, echipele mixte care desfășoară controale în incinta aeroporturilor au descoperit mai mulţi cetăţeni care au încercat să intre sau să iasă în/din ţară în baza unor documente aparţinând altor persoane ori care se aflau în şedere ilegală pe teritoriul naţional. De asemenea, a fost depistată şi o femeie care a încercat să introducă în ţară mai multe bunuri sustrase de la o firma din Belgia, unde lucra. În toate cazurile, persoanele au fost preluate de structurile competente în vederea dispunerii măsurilor legale.
De la integrarea în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, polițiștii de frontieră, împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie, efectuează acțiuni polițienești punctuale și inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Pentru operativitate, sunt utilizate dispozitive mobile care folosesc aplicația eDAC, conectată la bazele de date relevante ale autorităților române și a celor din Spațiul Schengen.
Până în acest moment, polițiștii de frontieră au efectuat peste 100.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor, cele mai recente constatări fiind următoarele:
- În data de 21.04.2024, o echipă mobilă formată din poliţişti de frontieră de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă București a verificat doi bărbaţi care veneau cu un zbor din direcția Atena. Aceştia s-au legitimat cu două cărți de identitate eliberate de autoritățile din Franța. În urma verificărilor specifice, s-a constatat ca persoanele în cauza nu sunt unele și aceleași cu cele din documentele de călătorie prezentate. În cadrul cercetărilor s-a stabilit faptul că bărbaţii sunt cetățeni sirieni şi au solicitat azil în Grecia. Celor în cauza le-a fost întreruptă călătoria și au înapoiați în direcția Atena de către compania transportatoare.
- În data de 22.04.2024, o patrulă mixtă, formată din poliţist de frontieră şi poliţist din cadrul Biroului Poliţiei Transporturi Aeriene de pe Aeroportul Cluj-Napoca, a legitimat o femeie, cetăţean român, care a venit cu un zbor din direcția Charleroi – Belgia. În urma controlului bagajelor au fost descoperite mai multe laptopuri şi telefoane mobile. În cadrul cercetărilor s-a stabilit faptul că femeia a luat bunurile de la o firmă de curățenie din Belgia unde lucra împreună cu mai mulţi colegi. Cazul a fost preluat de lucrătorii BPTA în vederea continuării cercetărilor și a stabilirii situației de fapt.
- Tot în data de 22 aprilie a.c., o patrulă a Poliţiei de Frontieră din cadrul aceluiași aeroport care efectua verificări în zona terminalului Schengen, acţionând în baza analizei și a indicatorilor de risc, a legitimat un bărbat din India, care intenționa să călătorească în direcţia Bergamo-Italia. În urma verificărilor efectuate în baza de date cu aplicaţia eDAC s-a constatat faptul că acesta are contractul individual de muncă expirat, iar permisul de ședere este anulat. Persoana a fost predată colegilor din cadrul IGI pentru continuarea cercetărilor.
- Alte echipaje mixte din cadrul Aeroportului Internaţional Henri Coandă București au depistat trei cetăţeni din Nepal şi unul din Bangladesh care aveau contractele de muncă expirate şi se aflau în ședere ilegală pe teritoriul României. Aceştia au fost predaţi unor echipe din cadrul IGI pentru luarea măsurilor legale.
Echipele mixte de control formate din lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor continua să fie vigilente şi să desfăşoare acțiuni polițienești punctuale și inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.