Mesajul ministrului Afacerilor Interne, cu prilejul Zilei Internaționale de Luptă împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri

Ziua Internațională de Luptă împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri, pe care o marcăm astăzi, aduce în atenție acțiunile asumate la nivel internațional, cu implicații inclusiv la nivel național, pentru a descuraja și contracara acest fenomen ce pune în pericol integritatea, sănătatea și viața oamenilor.

Provocările societății diferă, poate, de la o generație la alta și solicită tuturor soluții și abordări cât mai realiste adaptate la specificul activității.

Lupta împotriva consumului și traficului ilicit de droguri presupune, în primul rând, conștientizarea de către fiecare persoană în parte a riscurilor la care se expune, cât și vulnerabilitățile create celor dragi, și nu doar de ordin material, cât mai ales sufletești.

De fiecare dată, cele mai bune rezultate se obțin atunci când există o bună colaborare între societate și instituțiile statului.

Poate de multe ori a fost considerat un subiect tabu, dar realitatea a dus la luarea de măsuri cât mai vizibile ale instituțiilor care implică parteneriatul social.

Pentru eficiență, această problematică presupune o abordare pe cât mai multe planuri, de la prevenire, la identificarea și tragerea la răspundere a celor care comercializează astfel de substanțe, dar și la sprijinul acordat victimelor consumului de droguri, fie că vorbim de îngrijiri medicale, de reintegrare socială sau de susținere acordată familiilor.

În România, Ministerul Afacerilor Interne, prin Agenția Națională Antidrog, Poliția Română, Poliția de Frontieră și ceilalți parteneri instituționali depun eforturi deosebite pentru combaterea traficului de droguri, pentru limitarea accesului cetățenilor români la aceste substanțe nocive. Acest lucru se reflectă inclusiv în noua strategie aflată în procedură de transparență decizională, gândită pentru următorii 4 ani.

Îmi doresc ca fiecare să conștientizeze pericolul pe care îl reprezintă drogurile și să știe că au un sprijin în instituțiile statutului atunci când această problemă a apărut în familiile lor!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Acțiuni ale Poliției Române, în unitățile de învățământ și în zona acestora. Detalii aici

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

25.628  de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici

192 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni. Detalii aici

835 de șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic. Detalii aici

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut