Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, cu ocazia Zilei Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane

18 ani de activitate a Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane!

Traficul de persoane este un flagel care distruge destine și marchează profund societatea. Împotriva acestui fenomen trebuie să răspundem ferm, articulat și integrat.

Anul trecut, România a înregistrat un progres în urma raportului favorabil anual privind traficul de persoane publicat de către Departamentul de Stat al SUA, progres pe care trebuie să îl consolidăm.

Avem un sistem anti-trafic funcțional, dar mecanismele de răspuns și combatere trebuie adaptate și perfecționate continuu la noile forme pe care le îmbracă acest tip de criminalitate.

Exploatarea persoanelor este o formă de sclavie modernă față de care actorii statali, mediul non-guvernamental și organismele internaționale și-au dat mâna pentru a o contracara și pentru a sprijini victimele acestui tip de abuz. Sunt lezate drepturi fundamentale pe care ne-am angajat să le apărăm!

Perfecționarea personalului ANITP și consolidarea parteneriatelor instituționale pentru a limita acest fenomen sunt cruciale pentru prevenirea infracțiunilor care aduc o gravă încălcare a drepturilor omului, a integrității și demnității.

Numărul beneficiarilor campaniilor și programelor de prevenire și conștientizare desfășurate de ANITP crește de la an la an, iar ofițerii sunt din ce în ce mai vizibili atât în mediile școlare, la festivalurile de muzică, precum și în zone în care mediul social sau situația materială precară pot favoriza recrutarea și exploatarea victimelor.

Este o luptă care trebuie dusă mai departe cu toate forțele si cu toate resursele.

Le doresc succes angajaților ANITP în activitățile desfășurate, să-și eficientizeze activitatea și să fie prezenți în comunități cu mesajul lor anti-trafic  prin care arătăm implicațiile sociale devastatoare ale acestui fenomen.


Alte articole:
Sari la conținut