Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, evidențiază abordarea globală unitară în lupta împotriva traficului de droguri la evenimentul ONU The Way Forward: The Road to 2029

În data de 15 martie 2024, Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a participat în calitate de key note speaker la evenimentul The Way Forward: The Road to 2029, organizat în cadrul segmentului ministerial al Comisiei ONU privind stupefiantele, cel mai important format de lucru la nivel global privind elaborarea de strategii și politici referitoare la combaterea fenomenului drogurilor.

În intervenția sa, demnitarul român a subliniat importanța abordării traficului și consumului de droguri într-o manieră unitară la nivel global, acest flagel reprezentând o amenințare gravă la adresa securității și sănătății. În plus, particularitățile acestui fenomen, strâns legate de alte infracțiuni grave comise de grupările de crimă organizată, necesită o abordare inovativă a agențiilor de aplicare a legii, cu accent pe destructurarea rețelelor criminale și identificarea și confiscarea banilor proveniți din infracțiuni. Având în vedere caracterul transnațional al traficului de droguri, statele, alături de alți actori relevanți precum organizațiile internaționale și societatea civilă, trebuie să implementeze acțiuni coordonate, capabile să ofere răspunsuri rapide și eficiente la provocările existente.

În ceea ce privește politica României referitoare la prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri, ministrul Predoiu a precizat că țara noastră a dezvoltat o abordare modernă, echilibrată, bazată pe nevoile identificate în practică, în acord cu Convențiile ONU în domeniul drogurilor și cu Strategia UE în materie de droguri, combaterea acestui fenomen fiind o prioritate la nivel național. O atenție deosebită este acordată prevenirii, prin elaborarea unor campanii inovative adresate tinerilor în vederea conștientizării riscurilor cauzate de consumul de droguri. Astfel, prin dezvoltarea de parteneriate și susținerea activității reprezentanților societății civile, România a reușit să dezvolte un sistem eficient, capabil să sprijine activitatea de prevenire, cu accent pe respectarea drepturilor omului și înțelegerea nevoilor tinerilor.

De asemenea, ministrul Afacerilor Interne a menționat susținerea de către România a unor inițiative ambițioase precum Alianța europeană privind porturile, lansată de Comisia Europeană la data de 24 ianuarie 2024 și Coaliția globală împotriva amenințărilor reprezentate de drogurile sintetice, demers al SUA ce are ca scop stimularea acțiunilor în sfera combaterii amenințării reprezentate de drogurile sintetice la adresa sănătății publice și a securității globale. Aceste acțiuni denotă interesul pe care România îl acordă cooperării la nivel regional și global în ceea ce privește fenomenul drogurilor.

Discuțiile în cadrul evenimentului au avut un caracter interactiv, participanții susținând în unanimitate importanța cooperării la nivel global și a valorificării instrumentelor de lucru existente în vederea combaterii și prevenirii traficului și consumului de droguri.

 

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Acțiuni ale polițiștilor pentru creşterea gradului de siguranţă feroviară. Detalii aici

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Peste 26.000 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici

664 de șoferi au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol. Detalii aici

Sari la conținut