Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat astăzi, 14 ianuarie, la o ședință de lucru împreună cu reprezentanții organizațiilor sindicale din MAI

În cadrul întâlnirii, conducerea  ministerului a prezentat măsurile deja adoptate, dar și cele aflate în analiză, de ordin financiar și pe linie de resurse umane, cu impact direct asupra eficienței și siguranței misiunilor angajaților.

În ceea ce privește reducerea deficitului de personal cu care se confruntă instituția, este prioritară continuarea procedurilor de organizare a concursurilor cu trecere în corpul ofițerilor, conform calendarelor fiecărei unități în parte, și de ocupare a unor posturi de specialiști, prin încadrare a personalului din sursă externă. După finalizarea acestei etape, se vor organiza inclusiv concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de agenți, în funcție de necesitățile semnalate de fiecare structură în parte. De asemenea, se află în analiză inclusiv programele de formare inițială pentru studenții și elevii pregătiți în unitățile de învățământ ale MAI. Astfel, se au în vedere demersuri pentru organizarea în acest an a concursurilor de admitere în școlile postliceale pentru ocuparea a 2.403 locuri aprobate să fie scoase la concurs pentru Ministerul Afacerilor Interne.

Cu privire la drepturile financiare, personalul MAI va beneficia, începând cu ianuarie 2021, de majorarea soldei de funcție/ salariului de funcție/ salariului de bază cu 2,5%, 5%, respectiv 7,5% corespunzătoare clasei a 3-a, clasei a 2-a sau clasei 1, astfel cum prevede art. 28 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

De asemenea, conform OUG  nr. 226 din 30 decembrie 2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene și în anul 2021, personalul ministerului va beneficia de decontarea tichetelor de vacanță în valoare de 1.450 de lei/ angajat. Noutatea vizează asigurarea acestui drept, pe parcursul anului 2021, inclusiv pentru sumele reprezentând servicii turistice cuvenite în anul 2020 și care nu au fost solicitate de către angajați în anul precedent.

Personalul Ministerului Afacerilor Interne, aflat în linia I în gestionarea situației epidemiologice provocate de SARS-CoV-2 și care nu solicită zile libere pentru supravegherea copiilor până la 12 ani pe timpul programului școala on-line, va beneficia de o majorare de 75% din salariul de bază, conform prevederilor legale în vigoare.

Având în vedere neclaritățile semnalate prin intermediul reprezentanților sindicali, structurile centrale competente vor transmite către unitățile teritoriale clarificări pentru aplicarea corespunzătoare a normelor privind aceste drepturi.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a subliniat și cu această ocazie, faptul că „la nivelul MAI nu a fost susținută, nu este în elaborare și nu se intenționează promovarea ori susținerea vreunui demers legislativ prin care să fie modificate condițiile privind accesarea drepturilor de pensie ale categoriilor profesionale de la nivelul instituției ori cuantumul acestor drepturi”.

Totodată, în funcție de bugetul care va reveni Ministerului Afacerilor Interne, se află în analiză o serie de alte măsuri care să vină în sprijinul efectivelor MAI, pe toate palierele, care să garanteze asigurarea de servicii de calitate tuturor cetățenilor.

Conducerea MAI a asigurat reprezentanții organizațiilor sindicale prezente la întâlnire de totala deschidere pentru găsirea în comun a celor mai eficiente soluții la situații ce pot vulnerabiliza această instituție fundamentală într-un stat de drept.

    


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Percehziție a polițiștilor din Capitală  într-un dosar de furt calificat -  știrea aici

Cercetat pentru trafic de droguri, prins în flagrant delict, vezi știrea aici

Destructurarea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și instigare în forma participației improprii la fals intelectual. Detalii aici

Parteneriat Româno-German în Domeniul Negocierilor Situațiilor de lipsire de libertate, detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant 138 de autori de infracțiuni, în ultimele 24 de ore. Citește aici

Traficul la frontieră în data de 23 aprilie 2024. Citește aici

În cursul zilei de ieri, pompierii au desfășurat 1.207 misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 462 de permise de conducere. Detalii aici

Angajații MAI au intervenit, în ultimele 24 de ore, la 3.692 de evenimente. Citește aici

Persoane depistate cu substanțe interzise de către un polițist aflat în timpul liber. Detalii aici

Sari la conținut