Ministrul Afacerilor Interne: „Sunt încrezător că vom face pași concreți spre adoptarea cât mai curând a deciziei privind aderarea noastră la spațiul Schengen”

În data de 8 iulie 2021, Parlamentul European a adoptat, cu 505 voturi pentru, rezoluția sa referitoare la Raportul anual privind funcționarea spațiului Schengen.

Rezoluția reiterează poziția cunoscută a PE privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și prevede expres că: „ținând seama de numeroasele sale solicitări de aplicare integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, [Parlamentul] solicită insistent Consiliului să-și onoreze angajamentul, să ia imediat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre, maritime și aeriene și să permită acestor țări să se alăture, cu drepturi depline, spațiului de liberă circulație fără controale la frontierele interne; consideră că solidaritatea și responsabilitatea sunt de datoria tuturor și că viitorul spațiului Schengen trebuie să fie fără fragmentare”.

Ministerul Afacerilor Interne salută rezoluția votată de Parlamentul European în urma  dezbaterilor care au precedat votul și care au evidențiat, o dată în plus, sprijinul acestei instituții și al Comisiei Europene pentru aderarea României, precum și a Bulgariei și Croației, la spațiul Schengen, solicitând extinderea Schengen cu aceste state.

„Sunt încrezător că vom face pași concreți spre adoptarea cât mai curând a deciziei privind aderarea noastră la spațiul Schengen. România are un rol esențial în arhitectura de securitate a UE. Este nevoie de un just echilibru între obligațiile pe care și le asumă fiecare stat membru UE și drepturile de care beneficiază. După cum bine știți, România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la Schengen și continuă să mențină la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislației Uniunii”, a declarat Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Alături de alți membri ai Parlamentului European, raportorul Tanja FAJON (SI/S&D) și comisarul european pentru afaceri interne Ylva JOHANSSON au subliniat necesitatea de a “finaliza” spațiul Schengen, fiind momentul ca Bulgaria, România și Croația să devină parte din acest spațiu unic de libertate, securitate și justiție.

***

România și-a menținut permanent obiectivul legat de aderarea la spațiul Schengen și, la cele mai recente reuniuni la nivel înalt în domeniul afacerilor interne (Consiliul Justiție și Afaceri Interne, Forumul Schengen) a reiterat solicitarea de a se parcurge pași concreți spre definitivarea acestui proces, prin adoptarea cât mai rapid a Deciziei privind aderarea la Schengen, în cursul acestui an.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

28.439 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, detalii aici

151 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni, detalii aici

521 de șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic, vezi știrea aici

Peste 28.400 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, detalii aici

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore, detalii aici

Bilanțul intervențiilor din ultimele 24 de ore. Citiți aici

Activități de prevenire desfășurate la Festivalul CF MOTO DAYS ADVENTURE FEST de la Mioveni. Vezi aici

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Vezi aici

Sari la conținut