Peste 23.000 de activități de prevenire a consumului de droguri, 900 de acțiuni operative, peste 3.000 de mandate de percheziție domiciliară puse în executare și 53 de grupuri infracționale organizate destructurate sunt doar o parte a rezultatelor obținute de structurile Ministerului Afacerilor Interne în domeniul prevenirii si combaterii consumului si traficului de droguri, în ultimele 12 luni

Fenomenul traficului și consumului de droguri și alte substanțe psihoactive, în special de către tineri și elevi, a fost analizat la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, sens în care, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost dispuse măsuri pentru dinamizarea acțiunilor derulate de instituțiile cu atribuții și responsabilități în domeniu, pe două paliere majore: preventiv și combativ.

Preventiv,  în această perioadă s-au desfășurat 1.021 de activități de prevenire a consumului de droguri în mediul familial, cu peste 44.000 de beneficiari (părinți și aparținători) și aproximativ 3.250 de activități în comunitate, cu peste 300.000 de beneficiari.

De asemenea, de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a fost inițiat Planul Național Cadru de Acțiune pentru siguranță școlară, în cadrul căruia specialiștii Agenției Naționale Antidrog au derulat peste 22.500 de activități de prevenire a consumului de droguri în mediul școlar, beneficiari fiind elevi, studenți și cadre didactice.

În urma activităților combative desfășurate de structurile M.A.I., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au fost cercetate 3.820 de persoane, dintre care 1.552 au fost reținute, 1.333 au fost arestate preventiv și 301 au fost plasate sub control judiciar, au fost scoase din piață (capturate) 1.238 de kilograme de droguri de risc și de mare risc și peste 2,3 milioane de diverse comprimate.

Doar anul acesta, au fost scoase din piață aproximativ 500 de kilograme de droguri de risc și de mare risc, 3,5 tone de masă verde de droguri și 4 tone de substanțe interzise, anabolizante.

Peste 4.400 efective MAI au fost angrenate, în medie, zilnic pentru a asigura un echilibru intre prevenire si combatere, astfel încât cetățenii să fie în siguranță.

Totodată, specialiștii Agenției Naționale Antidrog monitorizează permanent situația consumului de substanțe psihoactive, prin studii și analize.

Astfel, pentru că urmează sezonul estival, perioada de vacanță și evenimente cu public numeros, s-au efectuat studii si analize, la nivel național, în urma cărora s-a constatat că peste 35% dintre participanții la festivaluri declară că au consumat cel puțin o dată, un anumit tip de drog ilicit.

Printre substanțele consumate se regăsesc canabis, cocaina, ecstasy, amfetamine/metamfetamine, NsP-uri, ciuperci halucinogene, LSD. Bărbații au declarat consumul oricărui drog ilicit mai mult decât femeile. Iar grupa de vârsta este 20- 29 ani.

Totuși, cel mai des întâlnit festivalier care consumă are în jur de 22 ani. Cei mai mulți consumă din curiozitate, pentru relaxare, pentru a avea energie, să uite de probleme. Astfel, 32% dintre cei care consumă droguri, au declarat că le combină cu alcool. Cei mai mulți primesc de la un prieten ( 42%) și consumă, de obicei, într-o proprietate privată.

Totodată, Agenția a asigurat, la nivel național, furnizarea de servicii de asistență integrată pentru 2.753 de persoane consumatoare de droguri, precum și persoane aflate în stare privativă de libertate la nivelul centrelor de reținere și arestare preventivă din București.

De asemenea, la nivelul  Ministerului Afacerilor Interne au fost dispuse măsuri pentru armonizarea legislației în domeniu, precum și sprijinirea proiectelor legislative, aflate în dezbatere în Parlament.

În ceea ce privește resursele implicate, la nivelul M. A.I., s-a avut în vedere suplimentarea schemei de personal, în domeniul antidrog (peste 200 de funcții), precum si îmbunătățirea dotării logistice, prin asigurarea de resurse financiare suplimentare (Foaia de parcurs cu măsuri prioritare pentru combaterea criminalității organizate și a traficului de droguri, suma alocată prin bugetul de stat fiind de 1 miliard RON).

Totodată, s-a dezvoltat parteneriatul cu celelalte instituții de aplicare a legii din statele europene și Statele Unite ale Americii.

Pentru perioada următoare, ministrul afacerilor interne a dispus:

  • intensificarea activităților specifice, pe întreaga perioadă a sezonului estival
  • creșterea numărului de lucrători M.A.I., care vor acționa în zona stațiunilor turistice, cu accent pe litoralul românesc. Se are în vedere inclusiv încadrarea de specialiști din sursă externă (ex. chimiști)
  • creșterea capacității de detecție și analiză a drogurilor (ex. 15 scannere mobile sunt în procedură de achiziție, operaționalizarea a încă 2 laboratoare de analiza a drogurilor, care vin în completarea celor 5 funcționale, dintre care 4 au fost operaționalizate la sfârșitul anului 2023)
  • derularea unor activități preventive, în taberele școlare, școli de vară sau spații publice, de către specialiștii antidrog,  în perioada vacanței școlare. Totodată, adolescenții au la dispoziție centrul SafeSpace, unde pot primii consiliere și sprijin de specialitate, iar adulții au la dispoziție o linie telefonică gratuită și confidențială de consiliere psihologică, 24/24, 7/7, adresată persoanelor consumatoare de droguri sau aparținătorilor acestora, în cadrul proiectului Deprehub
  • lansarea unei campanii de informare, pentru participanții la evenimente publice/ festivaluri, prin intermediul căreia vor putea afla cum să petreacă în siguranță și unde se pot adresa, dacă ei sau prietenii lor nu se simt în siguranță.

,,Anul trecut, la preluarea mandatului, am declarat preocuparea mea cu privire la fenomenul traficului și consumului de droguri și am cerut Poliției Române să se angajeze energic în bătălia cu flagelul drogurilor. Poliția Româna a lansat sute de operațiuni anti – drog, soldate cu grupuri infracționale destructurate și cantități importante de droguri de risc si mare risc confiscate. Este începutul unui război care va dura ani de zile, războiul cu drogurile, și în care Poliția Româna, MAI în general va fi în prima linie de ofensivă. Dar războiul drogurilor va fi câștigat cu două condiții, prima, alături de acțiunile de combatere ale Poliției Române, să fie deschis un front structurat de educație și asistență socială și medicală de celelalte instituții ale statului cu atribuții în zona de educație, asistență socială și sănătate, precum și de către societatea civilă, a doua condiție fiind legată de integrarea la nivel european și internațional cooperarea pentru combaterea drogurilor. În acest sens trebuie evaluată și recenta Conferință ONU de la Viena consacrată combaterii drogurilor și Coaliției internaționale lansate de SUA pentru combaterea drogurilor sintetice. Drogurile au devenit o adevărata amenințare la adresa valorilor lumii democratice și a securității publice în lumea democratică. MAI desfășoară prin Agenția Națională Antidrog activități sistematice de prevenție si educație. Dar MAI nu poate fi singur în acest război. De aceea am lansat un Plan Național de siguranță, prevenție și combatere a drogurilor în școli, alături de alte ministere care s-au raliat efortului nostru și care au co-semnat acest plan și îl aplică alături de MAI, respectiv, ministerele Educației,  Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Culturii, Sănătății și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Pentru MAI, lupta cu drogurile rămâne prioritate, am alocat și vom continua să alocăm resurse suplimentare în cadrul Foii de Parcurs Europene Anti – Drog și vom continua să solicitam sprijin guvernamental financiar și logistic pentru susținerea acesteia. Mulțumesc tuturor cadrelor MAI implicate în acest efort și le cer să îl continue energic.” a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

***

Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.

 

                                         


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Operațiunile de instalare a taberei din Județul Iași continuă. Imagini aici

Lucrări pentru operaționalizarea taberei din satul Zberoaia, Județul Iași. Imagini aici

Tabere operaționalizate pentru găzduirea persoanelor care au nevoie de adăpost temporar – Județul Vaslui. Imagini aici

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu: Intervențiile de căutare-salvare continuă. Detalii aici

Intervențiile structurilor MAI- 14.09.2024, ora 14.00/ Măsurile dispuse pentru gestionarea situațiilor înregistrate. Detalii aici

Cătălin Predoiu: Continuăm intervenția cu toate mijloacele noastre. Situația este relativ stabilizată. Detalii aici

Recomandări generale pentru a evita situațiile de risc cauzate de fenomenele meteorologice. Detalii aici

Intervențiile structurilor MAI, 14 septembrie 2024, ora 13.00. Detalii aici

Cătălin Predoiu: În acest moment suntem cu toate mijloacele și forțele în acțiune. Detalii aici

Cătălin Predoiu: IGSU, Poliția și Jandarmeria în stare de alertă pentru a suplimenta forțele în locurile critice. Detalii aici

Cătălin Predoiu: Se intervine cu toată tehnica din dotare. Se intervine cu toate efectivele din regiune. Detalii aici

Cătălin Predoiu: Tehnica este utilizată la maximum, am dislocat tot ce avem în zona inundațiilor, de la bărci până la elicoptere. Detalii aici

Rezultate înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Efecte meteo înregistrate în data de 14 septembrie 2024, interval orar 07:00-10:00. Detalii aici

Sari la conținut