Jurnalist: Există îngrijorări că eliminarea controlului la frontierele interne în cadrul extinderii spațiului Schengen ar putea slăbi securitatea și ar permite un flux crescut de migrație ilegală și activități transfrontaliere ilicite. Cum răspundeți la aceste preocupări?
Ylva Johansson, comisar European pentru Afaceri Interne: Nu, nu văd deloc acest risc. În evaluarea situației, nu percepem acest risc. Dimpotrivă, vedem că unele dintre resursele care sunt acum alocate controlului frontierelor interne ar putea fi folosite pentru întărirea frontierelor externe. Și am observat o creștere și o îmbunătățire considerabilă la frontierele externe și mă aștept ca acest lucru să continue. (…) Avem deja astăzi o bună protecție a frontierelor externe. Dar cred că vom fi și mai puternici dacă putem redistribui personalul care este acum la frontierele interne către cele externe. Comisia alocă, de asemenea, fonduri suplimentare pentru protecția frontierelor externe și personal adițional pentru Frontex.
Jurnalist: Cum evaluați situația actuală a migrației ilegale la frontierele României și ce măsuri sunt luate pentru a contracara aceste încercări de trecere ilegală?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Vă voi oferi cifre, date. De la începutul acestui an, până în prezent, în România am înregistrat aproximativ 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei românești. Deci, repet, 3.200. Și acest lucru dovedește că nu există un risc de flux masiv de migranți ilegali în această zonă. Vorbesc despre România, dar am înțeles că aceeași situație este și în Bulgaria. Cu toate acestea, luăm măsuri săptămânal pentru a combate, pentru a ne pregăti să luptăm împotriva migrației ilegale la nivel național, bilateral, dar și regional. Cooperăm în regiunea noastră cu Bulgaria, Ungaria, Austria, Serbia, cu toți vecinii noștri în general, la frontiera de est cu Republica Moldova și Ucraina. Deci, ne pregătim în fiecare zi. De aceea suntem aici, nu doar pentru a sărbători, ci și pentru pregătire. Și, așa cum a spus comisarul Johansson, suntem mai bine pregătiți decât alte țări europene. Asta înseamnă că nu suntem într-un fel de competiție. Dar este o modalitate de a demonstra că suntem gata să ne alăturăm cu toate frontierele în zona Schengen. Cu România și Bulgaria în zona Schengen, zona Schengen va fi mai puternică, frontierele europene vor fi mai sigure și proiectul european va fi mai coeziv și solid și garantat pentru cetățenii săi, totul pentru beneficiile Tratatului și drepturile conferite de tratate. Vă mulțumesc foarte mult!
Jurnalist: Doamna Johansson, sunteți mulțumită de progresele făcute de Bulgaria și România? Domnule Predoiu: Luați în considerare împreună cu colegul dvs. bulgar, în cazul în care nu veți fi acceptați în Schengen prin frontierele terestre, să eliminați controlul la frontieră între Bulgaria și România, așa cum s-a discutat înainte de decizia de aderare la Schengen, pe cale maritimă și aeriană? Îmi cer scuze pentru engleza mea, italiană mea este mult mai bună.
Ylva Johansson, comisar European pentru Afaceri Interne: Răspunsul scurt la întrebarea dumneavoastră este da, sunt mulțumită. Sunt chiar foarte mulțumită de toate îmbunătățirile și progresele realizate de Bulgaria și România, și mulțumită celor doi miniștri, care au acordat o mare prioritate și concentrare eforturilor lor. Așadar, așa cum am spus anterior, aceste două țări sunt de fapt mai bine pregătite decât unele dintre cele care sunt deja în zona Schengen. Deci merită pe deplin această intrare mult așteptată în zona Schengen.
Jurnalist: Dacă nu suntem acceptați în Schengen cu frontierele terestre, luați în considerare împreună cu domnul Stoyanov să eliminați controlul la frontieră între Bulgaria și România pe ambele poduri care conectează țările noastre?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: În primul rând, aș vrea să subliniez din nou că suntem pregătiți și vom fi din ce în ce mai bine pregătiți cu fiecare săptămână care trece. În al doilea rând, nu luăm în considerare alte obiective pentru că nu este logic. Pentru noi este logic să urmărim scopul nostru. Și sunt încrezător că împreună cu Comisia și cu celelalte state membre europene vom reuși. Și vom reuși, nu doar în beneficiul cetățenilor români și bulgari, ci și pentru Europa. De aceea cred că nu este logic… nu am intrat în Uniunea Europeană pentru a ne izola. Am intrat pentru a construi împreună cu alte state membre un spațiu pentru securitatea cetățenilor noștri, un spațiu de securitate și libertate. Și sunt sigur că vom reuși.
Jurnalist: Care sunt concluziile recentelor discuții pe care le-ați avut cu oficialii austrieci, inclusiv cu cancelarul Nehammer și ministrul Karner, și cum vedeți evoluția cooperării bilaterale în contextul extinderii spațiului Schengen?
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Prim-ministrul nostru a avut recent o discuție foarte bună cu cancelarul Nehammer la București, președintele nostru, Klaus Iohannis, a avut de asemenea o discuție foarte bună cu cancelarul și eu am discutat recent cu ministrul Karner. Acesta este cadrul discuțiilor. Suntem toți pe aceeași pagină în România și acționăm într-un mod foarte european, discutând cu Austria pe o bază constructivă, așa cum am făcut și anul trecut. Deci, în ciuda tuturor obstacolelor și în ciuda unor așteptări, această abordare aduce rezultate. În cele din urmă, toți vedem că împreună, discutând, negociind și argumentând, cooperând, toată lumea a ajuns la aceeași idee: de a avansa cu două frontiere. Sunt sigur că, în același mod și în același fel, putem reuși și cu a treia frontieră, cea terestră. Este ca în fotbal. Odată ce folosești o tactică și ai un rezultat bun, nu schimbi tactica. Deci, cred că împreună cu Comisarul, cu colegii noștri din Consiliul JAI, inclusiv ministrul Karner, cu care am un dialog foarte bun și o relație foarte bună, vom găsi calea potrivită pentru a avansa, luând în considerare toate constrângerile. Desigur, nimic nu este garantat, și acesta este motivul pentru care noi suntem la treabă. Este de datoria noastră să facem, din când în când, imposibilul posibil.
Mulțumesc!