Realizarea cadrului legal pentru îmbunătățirea uniformelor pentru polițiști și jandarmi

În ședința de Guvern de miercuri, 15 septembrie a.c., au fost adoptate trei hotărâri referitoare la uniformele, echipamentul specific, însemnele distinctive, insigna și documentul de legitimare pentru polițiști, jandarmi și personalul militar din unitățile aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne și din structurile subordonate acestuia.

Anterior adoptării, cele trei proiecte de Hotărâri de Guvern au parcurs etapa procedurii de transparență decizională și de consultare preliminară interinstituțională. Au fost primite propuneri doar cu privire la  actul normativ referitor la uniforma polițiștilor, în urma dezbaterii publice și a ședinței de Comisiei de dialog social la care au participat mai multe confederații patronale și sindicale.

Prin adoptarea celor trei hotărâri se asigură  flexibilizarea cadrului normativ, astfel încât articolele de echipament să asigure confortul termic și protecția efectivelor MAI în timpul participării la misiuni interne – de ordine publică, antiteroriste, instrucție montană, misiuni de intervenție în zonele montane, precum și la misiuni internaționale.

Totodată, în vederea derulării în condiții optime a procesului de adaptare a activității de echipare a polițiștilor la necesitățile obiective ale personalului, determinate de diversitatea misiunilor specifice, precum și la progresul tehnologic în ceea ce privește materialele din care sunt confecționate articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte, se derulează un proiect sectorial de cercetare cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie pentru identificarea unor soluții inovatoare de realizare a articolelor de echipament din compunerea uniformei de serviciu a polițiștilor.

Achiziționarea noilor articole de echipament specific de protecție se va face eșalonat, în limita bugetelor alocate Ministerului Afacerilor Interne, fără a se solicita suplimentarea acestora.

Totodată, se introduce posibilitatea sancționării contravenționale a  persoanelor fizice sau juridice care produc sau comercializează articole de echipament sau însemne distinctive din compunerea uniformelor de poliție, în afara procedurilor legale de achiziție publică.

La nivelul MAI, a fost elaborat Calendarul privind planificarea activităților subsecvente aprobării proiectelor de hotărâre a guvernului referitoare la uniforma polițiștilor și a cadrelor militare, primul pas fiind modificarea ordinelor de ministru referitoare la uniforme și întocmirea specificațiilor tehnice aferente fiecărui tip de echipament.

Ulterior vor fi elaborate ordine de ministru prin care va fi descris în amănunt fiecare articol de echipament și modul de purtare al acestuia.

Pe baza specificațiilor tehnice se vor întocmi caietele de sarcini în vederea organizării procedurilor de achiziție publică a fiecărui articol. Necesarul de astfel de articole va fi stabilit eșalonat pe baza solicitărilor personalului MAI ca urmare a completării fișelor anuale de echipare.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

28 de persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI

Acțiuni în zona aeroporturilor, pentru verificarea transportului de persoane. Detalii aici

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Citește mai mult

Peste 8 milioane de accesări ale HUB-ului de servicii al MAI. Detalii aici

Sari la conținut