Reuniune a Comitetului de monitorizare a implementării Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane

În continuarea eforturilor asumate de autoritățile române, în parteneriat cu cele din Statele Unite ale Americii, pentru lupta împotriva criminalității organizate, în special împotriva traficului de persoane, astăzi, 07.07.2020, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc cea de-a IV-a reuniune a Comitetului de monitorizare a implementării Strategiei Naționale Împotriva Traficului de Persoane (S.N.I.T.P.).

La reuniune au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătății, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Întâlnirea de lucru a fost condusă de chestor șef de poliție Bogdan Despescu, secretarul de stat în MAI, în calitate de coordonator al Comitetului de monitorizare.

Subiectele cuprinse în agendă au avut în vedere stadiul implementării Planului Național de Acțiune 2018-2020 și stabilirea calendarului pentru elaborarea noului Plan Național de Acțiune 2021-2022.

Pornind de la angajamentul ferm exprimat în spațiul public cu ocazia publicării T.I.P. Report a Departamentului de Stat al SUA de către ministrul afacerilor interne, ministrul justiției, procurorul general cu privire la necesitatea consolidării eforturilor de prevenire și combatere a traficului de persoane, precum și a asistenței acordate victimelor acestor infracțiuni, au fost purtate discuții tehnice cu privire la aspectele semnalate în rapoartele internaționale, elaborate atât de Departamentul de Stat al S.U.A. (T.I.P. Report), cât și de O.S.C.E. (Reprezentantul special și coordonator pentru combaterea traficului de persoane), Consiliul Europei (G.R.E.T.A.) și Comisia Europeană (Biroul Coordonatorului European Anti-Trafic).

Scopul întâlnirii a fost stabilirea unor acțiuni concrete, precum și asumarea responsabilităților la nivelul fiecărei instituții, prin prezentarea unor măsuri de remediere, inclusiv în ceea ce privește recomandările cuprinse în rapoarte, ținând cont de context și provocările actuale. De asemenea, s-a subliniat necesitatea menținerii unui dialog deschis cu ONG-urile.

Pentru eficiență și menținerea unui ritm crescut al acțiunii conjugate al autorităților implicate, s-a stabilit necesitatea realizării de evaluări frecvente în funcție de evoluția situației ce vizează traficul de persoane, și nu doar semestrial, cum este în prezent.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

28.439 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, detalii aici

151 de persoane au fost prinse de structurile de ordine publică în momentul sau imediat după săvârșirea unei infracțiuni, detalii aici

521 de șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic, vezi știrea aici

Peste 28.400 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, detalii aici

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore, detalii aici

Bilanțul intervențiilor din ultimele 24 de ore. Citiți aici

Activități de prevenire desfășurate la Festivalul CF MOTO DAYS ADVENTURE FEST de la Mioveni. Vezi aici

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Vezi aici

Sari la conținut