Rezultate ale acțiunilor angajaților MAI pentru verificarea măsurilor luate de autorități în contextul pandemiei COVID-19

Rezultate ale acțiunilor angajaților MAI pentru verificarea măsurilor luate de autorități în contextul pandemiei COVID-19
Efective ale Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanți ai altor instituții, au continuat ieri, 26 ianuarie, misiunile pe linia respectării măsurilor de protecție sanitară, acțiuni care au presupus verificarea a peste 4.500 de operatori economici și a peste 76.000 de persoane.

Astfel, angajații Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, împreună cu autoritățile locale, au verificat 4.536 de operatori economici, 205 operatori de transport persoane, aproximativ 9.200 de locații obiective de interes (inclusiv 3.515 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum și 76.100 de persoane.

Ca urmare a acestor verificări au fost aplicate 4.591 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 781.330 lei.

Principalele abateri constatate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea, nepurtarea măștii de protecție sau nerespectarea distanțării fizice, situații în care au fost aplicate 4.098 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 642.580 de lei.

Totodată, au fost aplicate 493 de sancțiuni, în valoare de 138.750 de lei pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea persoanelor.

De asemenea, au fost întocmite 5 dosare penale, în care sunt cercetate 5 persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor (conform art. 352 din Codul Penal).

La acțiunile de control au participat peste 6.600 de polițiști, aproximativ 2.000 de jandarmi, peste 1.600 de polițiști de frontieră și aproximativ 1.000 de cadre ISU. Efectivele MAI au beneficiat de sprijinul polițiștilor locali și al angajaților de la ANSVSA, ANPC, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

În ceea ce privește linia telefonică TEL VERDE, au fost primite 7 apeluri telefonice care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a 5 județe.

Măsuri de acest fel, având ca scop protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.
Reamintim, totodată, că respectarea măsurilor luate de autorități pentru prevenirea și combaterea răspândirii COVID-19, precum și o conduită socială responsabilă sunt condiții esențiale pentru limitarea răspândirii acestui virus.
Mulțumim operatorilor economici din industria HORECA și angajaților acestora care respectă normele de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, dar și tuturor cetățenilor responsabili care au înțeles importanța măsurilor de protecție sanitară.


Alte articole:
Sari la conținut