Sprijin acordat Republicii Moldova în lupta împotriva Covid-19.

 România a fost și este mereu alături de cetățenii din Republica Moldova și reacționează prompt și solidar atunci când este nevoie și o face dezinteresat, a declarat la Chișinău, ministrul Ion Marcel Vela.

Joi, 7 mai 2020, o delegație de oficiali români din care au făcut parte ministrul afacerilor interne, Ion Marcel VELA, și ministrul sănătății, Nelu TĂTARU, a fost primită la Chișinău de Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și de prim-ministrul Ion CHICU, în contextul recepției echipamentelor de protecție și a produselor sanitare trimise de România în sprijinul țării vecine în lupta împotriva Covid-19.

România rămâne un partener strategic pentru Republica Moldova și va continua să sprijine parcursul european al țării dumneavoastră, pentru a asigura prosperitatea și bunăstarea tuturor cetățenilor. Recent, pe 27 aprilie, am sărbătorit 10 ani de parteneriat strategic în care și Republica Moldova și România au dovedit ca pot face împreună lucruri deosebite. Măsurile decise de autoritățile române în sprijinul Republicii Moldova, în contextul epidemiei cu COVID-19, sunt o dovadă în plus a faptului că România a fost și este mereu alături de cetățenii din Republica Moldova și reacționează prompt și solidar atunci când este nevoie și o face dezinteresat.”, a declarat ministrul român.

Ajutorul pe care România l-a acordat Republicii Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip  FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80.000 litri de alcool sanitar.

În acest context, ministrul Ion Marcel Vela a precizat că ”Acest sprijin de 20 de camioane cu materiale sanitare, cu materiale de protecție, se adresează fără discriminare tuturor cetățenilor din Republica Moldova, indiferent de etnie, de religie sau de limba pe care o vorbesc.

Sprijinul acordat astăzi statului vecin nu este o acțiune singulară, acesta completând misiunea medicală a României, în cadrul căreia 42 de medici români s-au alăturat, din data de 30 aprilie 2020, pentru două săptămâni, colegilor din Republica Moldova, desfășurând activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

La ceremonia de la Chișinău au mai participat Excelența Sa dl. Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, ministrul Sănătății din Republica Moldova, dna Viorica Dumbrăveanu, și alți înalți oficiali din cele două țări.

Echipamentele de protecție și produsele sanitare oferite au fost achiziționate de Ministerul Sănătății, în baza Decretului nr. 240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatere a infectării cu noul tip de coronavirus. Transportul echipamentelor a fost realizat cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Imagini video de la eveniment pot fi descarcate accesând link-ul  https://mab.to/hlGYsS0BR


Alte articole:
Sari la conținut