Toleranță zero față de infracționalitate

Vineri, 31 iulie 2020, la sediul MAI, a avut loc o declarație de presă susținută de Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și Secretarul de Stat, chestor șef de poliție Bogdan Despescu referitoare la principalele rezultate obținute în primul semestru al acestui an, de către structurile operative ale  Poliției Române si ale Poliției de Frontieră în lupta împotriva criminalității.

La activitate au fost prezenți și lnspectorul General al Poliției Române, chestor principal de poliție Liviu Vasilescu, Inspectorul General al Poliției de Frontieră,  chestor principal de poliție Liviu Bute și Directorul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, chestor de poliție Alexandru Scurtu.

În deschiderea evenimentului, Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel VELA a precizat: Pe lângă activitatea pe care o desfășurăm în combaterea epidemiei, Ministerul Afacerilor Interne, Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Jandarmeria, SIAS suntem implicați și în combaterea infracționalității. Așa cum am spus în această sală încă de la începutul mandatului meu, avem toleranță zero față de infracționalitate. (…) În urma evaluării rezultatelor obținute în ultimul semestru vă pot spune că, în România, am reușit, împreună, să avem un nivel mai scăzut de infracționalitate față de perioada similară din anul anterior. ”

În continuare, secretarul de stat, chestor șef de poliție Bogdan Despescu, a prezentat principalele rezultate din zona operativă obținute în luna iulie de către structurile de ordine și siguranță publică, dintre care exemplificăm:

  • Destructurarea a 50 de grupări infracționale, dintre care 34 prin trimiterea în judecată a 95 de membri, de către unitățile de parchet.
  • Derularea a 97 de acțiuni operative, efectuarea a 480 de percheziții domiciliare, fiind cercetate 445 de persoane, 92 plasate sub control judiciar și 149 au fost reținute sau arestate preventiv.
  • 20 de acțiuni operative și 168 de percheziții domiciliare pentru destructurarea grupărilor specializate în traficul de persoane și spălarea banilor. 41 de persoane au fost reținute sau arestate și 39 puse sub control judiciar.
  • Pe linia antidrog, în urma a peste 50 de acțiuni operative și 200 de percheziții, au fost reținute sau arestate 89 de persoane, iar alte 24 au fost plasate sub control judiciar.
  • 25 de acțiuni operative și alte 108 percheziții, la grupări specializate în infracțiuni informatice. În aceste dosare, au fost reținute sau arestate 19 persoane și 29 plasate sub control judiciar.
  • Pentru recuperarea prejudiciilor produse prin activitatea infracțională a acestor grupări, s-au pus sechestre pe 60 de imobile, 26 de mașini de lux, s-au confiscat arme, aproape 10.000 de euro falsificați, laptopuri, stații de emisie – recepție, sute de cartușe, aur, 40 de mii de pachete de țigări de contrabandă și sume mari de bani în lei și în valută.
  • Au fost depistate 329 de persoane urmărite național și 42 de persoane urmărite internațional.
  • În domeniul criminalităţii economice, polițiștii au efectuat 530 de percheziții domiciliare. Faţă de 600 de persoane a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale, iar față de 100 de persoane au fost dispuse măsuri preventive (46 reținere, 21 arestare preventivă, 2 arest la domiciliu și 31 control judiciar). Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare totală de 51 de milioane de lei, dintre care 16 milioane de lei în numerar sau în conturi bancare și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de 8 milioane de lei.

De asemenea, redăm în continuare principalele rezultate obținute de Poliția Română și Poliția de Frontieră în primul semestru al anului 2020:

  • au fost sesizate cu 11% mai puține infracțiuni față de perioada similară a anului trecut, în special, la cei mai importanți indicatori (furturi, tâlhării, infracțiuni stradale).
    • infracțiunile contra persoanei au scăzut cu 8% față de perioada similară din 2019, iar infracțiunile contra patrimoniului cu 13%.
    • Infracțiunile stradale a scăzut cu 25% față de primele șase luni ale anului 2019.
  • în primele 7 luni ale anului 2020, polițiștii de frontieră au ridicat, în vederea confiscării, aproximativ 1.300.000 de pachete cu ţigări, în valoare de peste 16 milioane de lei, fiind destructurate 5 grupări organizate specializate în infracţiuni de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 28 de persoane.
  • au fost înregistrate peste 300 de dosare penale cu infracțiuni din sfera contrabandei cu țigarete, fiind cercetați 250 de făptuitori.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Bulgaria și România continuă colaborarea activă și eficientă în protejarea frontierelor externe ale UE și în combaterea criminalității transfrontaliere, detalii aici

Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la începerea lucrărilor la noul sediu al Spitalului de urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, detalii aici

Întâlnirea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu José Antonio Hernández Pérez- Solórzano, ambasadorul Regatului Spaniei în România, detalii aici

O nouă zi cu foarte multe incendii de vegetație. Detalii aici

Persoane depistate cu ședere ilegală, în ultima săptămână de către polițiștii de imigrări. Detalii aici

Față de bărbatul în vârstă de 35 de ani, bănuit de comiterea agresiunii în stația de tramvai, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Detalii aici

Pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 5.566 de evenimente

În ultimele 24 de ore, 29.712 verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 761 de conducători auto.

6 aeronave au fost ridicate de la sol în ultimele 24 de ore

Sari la conținut