Vizita ministrului Cătălin Predoiu la PTF Nădlac-Csanádpalota: optimizarea controlului la frontieră și lupta împotriva criminalității transfrontaliere

Miercuri, 13 martie 2024, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a efectuat o vizită de lucru la punctul de trecere a frontierei PTF Nădlac-Csanádpalota, însoțit de inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica, șeful ITPF Oradea, chestor de poliție Marin Bondar, șeful Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac, comisar șef de poliție Cătălin Zarzără, șeful Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac-Csanádpalota, comisar de Poliție Nicolae Alexandru și șeful SJPI Arad, col. Mihai Udriște.

Activitatea a fost centrată pe evaluarea implementării măsurilor inițiate de ministrul Afacerilor Interne în toamna anului precedent pentru creșterea eficienței Poliției de Frontieră în lupta împotriva migrației ilegale, traficului de persoane și de droguri, precum și pentru asigurarea unui flux mai fluid de circulație la punctele de frontieră.

„La Nădlac avem un număr corespunzător de poliţişti de frontieră alocaţi pentru desfăşurarea în bune condiţii a circulaţiei prin punctul de trecere a frontierei. Am dispus pregătiri suplimentare pentru sezonul de vară în care traficul va creşte exponenţial. În acest moment, Poliţia de Frontieră asigură un timp de procesare de sub 10 minute pentru autoturisme și de 60 de minute pentru camioane. Timpul de aşteptare în PTF depinde însă de numeroşi factori externi activităţii Poliţiei de Frontieră, respectiv timpul de procesare a documentelor şi control din partea altor instituții (e.g. ANAF, transporturi etc.), limitele infrastructurii din teren date de numărul de benzi de acces în PTF şi de preluare ulterior pe autostradă, intensitatea traficului pe durata verii (recordul în 2023 a fost de 340.000 de persoane trecute prin PTF într-o singură zi, în luna august), dar şi de capacitatea şi timpii de procesare a paşapoartelor şi controalelor la frontiera ţărilor vecine de către polițiile de frontieră ale statelor partenere.

Am angajat un dialog instituţional cu alte autorităţi (vamă, transporturi) pentru a găsi împreună soluţii mai bune pentru optimizarea timpului de procesare/aşteptare, astfel încât cetăţenii să îşi poată exercita dreptul la liberă circulaţie cu cât mai puţine restrângeri.

În acelaşi timp, am cerut identificarea unor soluţii pentru servicii de asistenţă medicală şi sanitară în PTF, pentru creşterea serviciilor de igienă (toalete, surse de apă) şi, în general, amenajarea PTF plecând de la premisa că orice punct de intrare în România trebuie să fie o carte de vizită onorabilă, să fie în sine o declaraţie de angajament pentru ordine, curăţenie, legalitate, civilitate.

În ceea ce priveşte migraţia ilegală şi infracţionalitatea transfrontalieră în general, statisticile din ultimul an demonstrează faptul că Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română au crescut eficiența în combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane şi de droguri. Acest lucru este recunoscut chiar de partenerii noştri, de ministrul de Interne austriac, de comisarul european, de exemplu.

Poliţia Română de Frontieră şi Poliţia Română au primit instrucţiuni să fie pregătite în caz de creştere  a numărului de migranți ilegali care vor încerca trecerea frontierelor. Această presiune va rămâne scăzută atât timp cât riposta noastră va fi eficientă, cât timp transmitem prin acţiunile noastre un mesaj clar traficanţilor de migranţi ilegali că şansele de a fi descoperiţi şi capturaţi de poliţiştii noștri sunt certe şi mari. Pe de altă parte, voi cere Comisiei Europene mai multe fonduri pentru protecţia frontierelor, voi discuta şi cu alţi parteneri ai României despre creşterea dotării cu mijloace logistice a Poliţiei de Frontieră, nu voi aştepta sprijin doar de la Ministerul Finanţelor, pentru că situaţia este cea care este…

De asemenea, este îmbucurător faptul că există o bună cooperare cu poliţiştii de frontieră maghiari şi voi iniţia un dialog bilateral cu dl. ministru Sandor Pinter pentru a identifica împreună soluţii pentru optimizarea acestei cooperării în PTF de pe frontiera noastră comună şi pentru combaterea migraţiei ilegale”, a precizat ministrul Afacerilor Interne după încheierea şedinţei care a avut loc la PTF Nădlac-Csanádpalota.

Elemente de context

În cursul anului 2023, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II au trecut frontiera aproximativ 11 milioane de persoane, reprezentând al doilea punct ca nivel de trafic după aeroportul Otopeni. În același timp, au fost verificate aproximativ 5,2 milioane mijloace de transport.

Trebuie remarcat faptul că au fost week-end-uri cu trafic extrem de crescut, în care s-a ajuns la cifre de peste 300.000 de persoane, echivalent unui oraș mare din Romania.

În weekendul 11.08-13.08.2023, a fost înregistrat un trafic de aproximativ 340.000 de persoane, ceea ce a reprezentat un record istoric la nivel național, pentru un punct de trecere a frontierei.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

512 șoferi au rămas fără permis de conducere după ce au pus în pericol siguranța altor participanți la trafic. Detalii aici

Peste 4.700 de evenimente gestionate de efectivele MAI. Citiți mai mult

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Județul Timiș: trafic îngreunat pe autostrada A1 Deva – Nădlac. Citiți mai mult

Trafic restricționat pe A2 București-Constanța, pentru efectuarea de lucrări. Detalii aici

Bilanțul misiunilor pompierilor din ultimele 24 de ore. Detalii aici

24 de percheziții într-un dosar de trafic de droguri și operațiuni cu psihoactive. Detalii aici

Educație rutieră pentru viitor: Ghiduri de educație rutieră pentru elevi, realizate de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației. Detalii aici

Sari la conținut