180 de percheziții în dosare penale privind  combaterea criminalității organizate, investigarea criminalității economice și investigații criminale

Marți, 14 noiembrie 2023, efectivele Poliției Române desfășoară 24 de acțiuni și 180 percheziții domiciliare în dosare penale în care se efectuează cercetări cu privire la fapte grave, precum constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală, uz de fals și fals în declarații.

În două dosare penale, polițiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează 42 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Ilfov, Călărași și Vâlcea, la locuințele unor persoane bănuite de ilegalități în domeniul comercializării deșeurilor de materiale reciclabile feroase și neferoase.

Grupul infracțional ar fi cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 66.000.000 de lei. Faptele ilegale ar fi avut loc în perioada 2016-2022.

În ambele cazuri, activitățile se desfășoară sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, respectiv Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R.-Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Investigații Criminale, precum și din cadrul Serviciilor de Investigare a Criminalității Economice -D.G.P.M.B., I.P.J. Ilfov și I.P.J. Vâlcea, cu sprijinul de specialitate al Institutului Național de Criminalistică, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și al Grupării de Jandarmi Mobilă ”Matei Basarab” Ploiești.

Într-un alt dosar penal, de evaziune fiscală, cu un prejudiciu estimat la 1.000.000 de lei, polițiști ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș pun în aplicare 14 mandate de percheziție domiciliară, în județele Mureș, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița și în municipiul București, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș.

Acțiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Mureș, polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Mureș, cel al polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Giurgiu, Dâmbovița, Ilfov, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, precum și al efectivelor de jandarmi.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

De asemenea, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Neamț, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, au pus în aplicare mandate de percheziție domiciliară, în județul Neamț, în două cauze penale în care se estimează că faptele suspecților ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 6.350.000 de lei.

Din cercetări s-a reținut faptul că o societate comercială, din județul Neamț, cu obiect de activitate în domeniul valorificării componentelor provenite din dezmembrări auto, ar fi comercializat componente provenite din dezmembrări, fără înregistrarea acestora în evidența contabilă.

Totodată, un alt operator economic, cu obiect de activitate transport de persoane, nu ar fi înregistrat în contabilitate veniturile obținute în urma depunerii la instituția publică competentă a deconturilor privind obținerea diferenței de 50% din tariful de transport de pensionari.

Prejudiciul cauzat în ambele dosare penale este de aproximativ 6.350.000 de lei.

***

În cursul zilei de ieri, structurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la 4.080 de evenimente, 2.681 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.399 fiind situații de urgență.

Echipajele de poliție rutieră au retras 340 de certificate de înmatriculare și au reținut 480 de permise de conducere, dintre care 46 pentru consum de alcool și 7 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.

De asemenea, la nivel național, au fost prinși în flagrant 159 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 181 fapte penale, iar la nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 951 de posibile infracțiuni.

Tot în cursul zilei de ieri, au fost depistate 34 de persoane urmărite național sau internațional.

Polițiștii și jandarmii au constatat 7.404 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 2,5 milioane de lei.

În cursul zilei de luni, pompierii au efectuat 135 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind aplicate 525 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 320.100 lei.

Dintre misiunile pompierilor, 1.183 au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 55 pentru stingerea de incendii și 6 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 12 persoane.

În ultimele 24 de ore, la nivel național, piloții Inspectoratului General de Aviație au efectuat 14 misiuni aero-medicale, asigurând, astfel, transportul a 12 pacienți care aveau nevoie de asistență medicală de urgență.

Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.453 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 147.594 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 96 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 32,6 %.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 18.847 mijloace de transport și 70.321 de persoane, dintre care 7.306 de cetățeni ucraineni.

 

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Persoane depistate cu ședere ilegală, în ultima săptămână de către polițiștii de imigrări. Detalii aici

Față de bărbatul în vârstă de 35 de ani, bănuit de comiterea agresiunii în stația de tramvai, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Detalii aici

Pentru protejarea cetățenilor, efectivele MAI au intervenit la 5.566 de evenimente

În ultimele 24 de ore, 29.712 verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 761 de conducători auto.

6 aeronave au fost ridicate de la sol în ultimele 24 de ore

Sari la conținut