Comunicat de presă

În data de 31 august 2021 s-a desfășurat la Bruxelles, Belgia, reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, secțiunea afaceri interne, organizată de Președinția slovenă a Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea a fost convocată pe fondul recentelor evenimente din Afganistan, cu scopul de a stabili o abordare comună cu privire la potențialele implicații asupra securității și migrației la nivelul Uniunii Europene.

România a fost reprezentată la reuniune de domnul Lucian Bode, ministrul afacerilor interne. Demnitarul român și-a exprimat solidaritatea, disponibilitatea de cooperare și sprijinul în gestionarea provocărilor legate de securitatea cetățenilor europeni și a celor aflați în nevoie de protecție.

  Schimbarea de regim din Afganistan va avea consecințe multiple în planul securității. În context, domnul Lucian Bode a subliniat necesitatea protejării frontierei externe a UE, precum și identificarea celor mai bune soluții pentru gestionarea unei posibile creșteri a fluxurilor migratorii spre UE. De asemenea, a evidențiat măsurile care vor fi întreprinse de urgență la nivel național pentru abordarea integrată a fenomenului migraționist.

Totodată, eforturile pentru relocarea cetățenilor afgani – colaboratori ai autorităților române și ai organizațiilor europene și internaționale, studenți cu burse în România, categorii vulnerabile, precum femei și copii, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați, vor fi continuate în limitele capacităților naționale și numai după realizarea unor verificări de securitate extrem de riguroase pe care le vor face instituțiile române abilitate, deoarece siguranța cetățenilor noștri este prioritară.

România va rămâne angajată solidar împreună cu partenerii săi pentru a implementa cele mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate și umanitare generate de această criză.

La finalul reuniunii, a fost adoptată declarația Consiliului privind situația din Afganistan prin care au fost agreate liniile comune asupra răspunsului solidar al UE și pașii de urmat în contextul actual.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Educație rutieră pentru viitor: Ghiduri de educație rutieră pentru elevi, realizate de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației. Detalii aici

14 persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI. Detalii aici

Pentru siguranța frontierei de stat, polițiști de frontieră au acționat cu 913 mijloace de mobilitate.

Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 784 de conducători auto

Aplicația eDAC își dovedește utilitatea și eficiența: 34 de alerte au fost semnalate

28 de persoane au fost salvate în urma intervențiilor efectivelor MAI

Sari la conținut