Comunicat de presă

Ca parte a programului de contacte ale Ministrului Afacerilor Interne, cu prilejul vizitei în SUA din perioada 16 – 18 mai 2022, domnul Lucian Nicolae BODE, ministrul afacerilor interne, a avut la data de 18 mai 2022 întrevederi cu membri ai Congresului american pentru a discuta provocările actualului context regional, atât din perspectiva gestionării crizei umanitare generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cât și în plan securitar.

Consultările au reprezentat o continuare a dezbaterilor de la București din martie 2022 avute cu o delegație a Congresului SUA, condusă de domnul Stephen Lynch, președinte al Subcomisiei pentru Securitate Națională, Comitetul pentru Supraveghere și Reformă din Camera Reprezentanților.

Întrevederile au constituit o excelentă oportunitate pentru reiterarea importantei Parteneriatului strategic bilateral lansat la 11 iulie 1997, potențat de actualul context internațional. Vizibilitatea și recunoașterea eforturilor României în gestionarea crizei umanitare au fost evidențiate și cu acest prilej de către interlocutorii americani.

Domnul ministru BODE a subliniat că unitatea și reziliența transatlantică rămân esențiale în gestionarea provocărilor globale actuale, solicitând partenerilor americani sprijinul, astfel încât România să poată răspunde cât mai bine provocărilor atât pe partea de securitate cât și pe cea de ajutor umanitar.

Oficialul român a reluat și în discuțiile de la Congres subiectul accederii României în Programul Visa Waiver, obiectiv prioritar în relația cu SUA. În acest context a subliniat interesul României, ca Partener Strategic al SUA de a fi parte la Program, precum și determinarea autorităților române de a aduce la îndeplinire acest obiectiv,  în coordonare strânsă cu partenerii americani.

 


Alte articole:
Sari la conținut